Hlavní obsah

Mladí lékaři se shodli s ministerstvem na změnách specializačního vzdělávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladí lékaři se shodli s ministerstvem zdravotnictví na změnách specializačního vzdělávání. Většinu tohoto vzdělávání po promoci budou mít v menších nemocnicích, kam nastoupí. Stáže ve fakultních nemocnicích se tím výrazně zkrátí. Vzdělání na takzvaných rezidenčních místech se tím pro lékaře usnadní a zlevní. Místo dosavadních deseti základních vzdělávacích kmenů jich bude šestnáct. Uvedla to náměstkyně Markéta Hellerová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Shodli se na tom zástupci ministerstva, sdružení Mladí lékaři, České lékařské komory a děkanů lékařských fakult. Cena stáže bude regulována, den bude nejvýše za 350 korun, teď platí lékaři mnohde výrazně víc.

"Shoda na hlavních věcech, které způsobují v tuto chvíli největší problémy, se podařila," řekla novinářům náměstkyně Markéta Hellerová. Shoda je na změně náplně vzdělávacích programů, což mají udělat atestační komise. Vzdělávání v úvodním kmeni se posune do menších nemocnic a pobyt na vysoce specializovaném pracovišti se omezí na dobu co nejkratší, vysvětlila. Ministerstvo nabídlo mladým lékařům, aby pracovali v akreditačních komisích s hlasem poradním a mohli tyto změny ovlivnit.

Denní cenu stáže má regulovat ministerstvo financí

Shoda je podle náměstkyně i na regulaci ceny stáže za den v nemocnici. Vysoké ceny nyní zatěžují zdravotnická zařízení, lékaře i státní rozpočet, který na stáže přispívá.

Požádáme ministerstvo financí, aby v cenovém věstníku zregulovalo cenu na maximálně 350 korun denně, řekla Hellerová.

Kmeny ze současných deseti se rozšíří o šest, nově bude ORL, oční, neurologie, urologie, dermatovenerologie a ortopedie. Jednat se bude dál o neurochirurgii a kardiochirurgii. Na tom zatím shoda není. Současné kmeny jsou podle kritiků příliš obecné, takže například oční lékař po dvou letech studia, kdy by měl většinu výkonů již vykonávat samostatně, nemá ve svém oboru žádnou praxi.

Stipendium jen pro nové stážisty

Martin Švestka ze sdružení Mladí lékaři shodu potvrdil. Připomněl ale, že Mladí lékaři nesouhlasí s návrhem, který předložilo ministerstvo na jednání před dvěma týdny. Ministerstvo chce půlmiliardovou dotaci nově rozdělit - část dostanou nadále nemocnice a nově by stipendium nejméně 5000 korun měsíčně měl dostat přímo lékař, který se školí. Mladí lékaři chtějí, aby tyto peníze dostalo všech zhruba pět tisíc lékařů v přípravě. Podle ministerstva na to státní rozpočet nemá, dostanou je prý jen ti, kteří do přípravy teprve nastupují.

Předseda vědecké rady ČLK Aleš Herman doplnil, že rozšíření kmenů na 16 ČLK vítá. Podobně se vyjádřili i zástupci děkanů. Lékařské fakulty převezmou od července od státu organizaci specializačního vzdělávání. S tím ale nesouhlasí ČLK. Pokud prý bude vzdělávání organizovat sedm lékařských fakult, hrozí další desintegrace. ČLK už dříve ministerstvu navrhla, že toto vzdělávání převezme sama.

V Česku berou lékaři - absolventi asi 18 000 korun, v Německu 80 000

Většina lékařů v atestační přípravě má částečný úvazek, přitom musejí pracovat plný počet hodin. Lékař absolvent má při plném úvazku měsíčně 17 340 korun hrubého, v atestační přípravě 18 790 korun. Při částečném úvazku odpovídající část. V Německu prý na stejné pozici má v přepočtu až 80 000 korun. Nemusí si plat navyšovat přesčasy, kterých mají lékaři v českých nemocnicích obvykle víc, než dovoluje zákoník práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám