Hlavní obsah

Na Ekonomické fakultě VŠB TU promovali první absolventi Univerzity třetího věku

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Historicky první promoce Univerzity třetího věku na Ekonomické fakultě VŠB-TU Ostrava se uskutečnila v pátek 30. dubna 2010 v Nové Aule v Ostravě-Porubě. Osvědčení o úspěšném absolvování studia obdrží z rukou děkanky fakulty profesorky Dany Dluhošové 137 seniorů, kteří zakončili šest semestrů seniorského studia.

Článek

„Univerzita třetího věku byla pro důchodce obrovským přínosem,“ říká jedna z absolventek Libuše Hromková, která na odpolední páteční přednášky dojížděla do Ostravy ze svého bydliště ve Fulneku. Celý život pracovala jako zdravotní sestra, od roku 1990 je v penzi.

„Nedivím se, že o Univerzitu třetího věku je na ostravské ekonomické fakultě tak velký zájem. Těch šest semestrů mně i mým spolužákům hodně dalo. Ve výuce jsme měli předměty Ekonomie, Práva, Evropské unie, Psychologie a Zdravověda. A také jsme se učili pracovat na počítači. Vždyť mnozí k němu sedli poprvé! A dnes? Každý máme svou e-mailovou adresu  a se zájmem si brouzdáme po internetu,“ pochvaluje si seniorka z Fulneku.

Účastníci Univerzity třetího věku oceňují, že  škola pomáhá udržovat odborné i společenské kontakty, zlepšuje jejich intelektuální schopnosti a rozšiřuje vědomosti studentů. „A co je velmi důležité, pomáhá odstranit pocit izolovanosti důchodců, z nichž mnozí žijí osaměle,“ dodala koordinátorka seniorského studia Marcela Palochová.

Druhý ročník Univerzity pro seniory navštěvuje na Ekonomické fakultě VŠB-TU Ostrava 78 studentů a první ročník dokonce 113. Fakulta již nyní přijímá přihlášky do nového semestru, který bude zahájen na podzim letošního roku. Bližší informace lze najít na www.ekf.vsb/u3v. Podmínkou přijetí je věk nad 55 let (nejstaršímu účastníkovi je nyní 81 let) a minimálně středoškolské vzdělání. A také chuť procvičit si nejen mozkové závity, ale i relaxovat. Vždyť Univerzita třetího věku je místem nejen pro získávání cenných informací, ale i uvolněním a v neposlední řadě také lékem proti osamělosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám