Hlavní obsah

Do boje s malárií se zapojil tým profesora Holého, vyvíjí nový lék

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým profesora Antonína Holého z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd vyvíjí nový lék proti malárii. Informovalo o tom Rádio Česko s odvoláním na členy vědeckého týmu. Část výzkumu se provádí v Praze, testy nově připravených syntetizovaných látek pak pokračují na pracovišti v Austrálii.

Článek

Malárií se ročně na světě nakazí čtvrt miliardy lidí a téměř milión z nich zemře. Nemoc se vyskytuje ve více než 100 zemích.

"Vyvíjený lék by měl umožnit, abychom případný malarický záchvat prožívali méně obtížněji, bez komplikací, například bez neurologických poškození. Neznamená to ale, že bychom se malárií nemohli infikovat," řekla rádiu členka týmu Elišku Procházková.

Pro vývoj léku je údajně důležité porozumět hlavě vývoji a životnímu cyklu parazita, který malárii způsobuje. Procházková vysvětlila, že mezihostitelem tohoto parazita je člověk a hlavním hostitelem pak komár, přičemž nejdůležitější je nalezení a využití rozdílů mezi metabolismem parazita a hostitele.

"Na základě těchto rozdílů můžeme najít účinnou látku, která bude spolehlivě působit pouze na parazita a hostitelskou buňku nechá bez poškození," uvedla Procházková. Cílem je podle ní zablokovat množení parazita v lidském organismu už v krevním stádiu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám