Hlavní obsah

V sobotu přeletí Mezinárodní vesmírná stanice nad hlavami Pražanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V sobotu ráno přeletí Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) takřka nad hlavami Pražanů. Bude to mimořádně jasný přelet o hvězdné velikosti -3,5 magnitudy. Nejjasnější planeta Venuše má například hvězdnou velikost -4,4 magnitudy. O přeletech stanice informuje astronomický server www.planetarium.cz.

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní vesmírná stanice ISS

Článek

Stanice poletí mezi 04:10 až 04:16 od západoseverozápadu k východojihovýchodu. Vrcholit bude nad jihojihozápadním obzorem ve výšce 85 stupňů.

Ranní přelety ISS, ale už méně jasné a v menších výškách, bude možné pozorovat do středy 28. dubna. Na ně navážou večerní přelety, které budou pokračovat do 15. května.

Podrobnosti o přeletech je možné získat formou automatické odpovědi na internetové adrese preletyiss@seznam.cz. Od 16. května do 11. června nebude stanice z české kotliny pozorovatelná.

ISS dosahuje největší hvězdné velikosti, tedy jasnosti, když je plně osvětlena Sluncem, když jsou k Zemi natočeny její sluneční panely a když je nejblíže Zemi, ke které se na své dráze přibližuje až na 367 kilometrů, což je zhruba tisíckrát blíže než Měsíc. To jsou důvody, proč se její hvězdná velikost každým dnem mění

Reklama

Výběr článků

Načítám