Hlavní obsah

Beroun letos nabízí rekordní počet míst v mateřských školách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beroun

Beroun letos nabídne rekordní počet míst v mateřských školách. Do sedmi berounských mateřinek bude přijato 270 dětí, což je o 96 více než loni. Kapacita vzroste zejména díky plánovanému otevření nové školky pro osm desítek dětí na Velkém sídlišti.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Nárůst počtu volných míst souvisí i s tím, že do prvních tříd letos odchází více předškoláků než v minulých letech, řekl novinářům místostarosta Tomáš Havel.

Radnice musela v minulosti kvůli zvýšenému zájmu o umístění ve školkách stanovit kritéria pro přijímání dětí. Základem je trvalé bydliště v Berouně, svou roli hraje i místo zaměstnání rodičů či to, zda sourozenci navštěvují stejnou mateřskou školu. "Předpokládáme, že letos budou uspokojeni všichni oprávnění zájemci," uvedl Havel. Město ale podle něj nemůže nikdy vyhovět úplně všem, kteří si přihlášku podají. V Berouně se letos zápisy konají 15. a 16. dubna.

Na dva roky vystaráno

Po dokončení nové mateřské školy v Preislerově ulici na Velkém sídlišti bude kapacita berounských předškolních zařízení 662 míst. Podle starosty Jiřího Bessera by tento počet měl pohodlně vystačit zhruba na dva až tři roky. Jak se bude situace vyvíjet dál, je podle něj těžké odhadovat.

"Příští rok budeme přijímat více dětí než loni, ale méně než letos. "Porodnost nestoupá, myslím si, že by ty počty měly vyjít," dodal Havel. Situaci by neměla zkomplikovat ani zamýšlená výstavba nových bytů mezi Berounem a Královým Dvorem. Součástí developerského projektu je totiž i výstavba nové mateřinky.

Kapacitu musejí rozšiřovat i další města

Kapacitu mateřských škol musejí rozšiřovat i ostatní středočeská města. Dětí v regionu přibývá a stávající zařízení nestačí. Například v Kladně už několik let otevírají každý rok novou školku a ani letošek není výjimkou. Nové zařízení vznikne v ulici Jaroslava Foglara, v prostorách, kde už školka jednou sídlila. Bude mít tři třídy s kapacitou po 25 dětech a jednu třídu pro 12 dětí. Otevření nové mateřinky letos plánují také v Mladé Boleslavi. Zařízení pro 100 dětí město vybuduje při základní škole v Jilemnického ulici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám