Hlavní obsah

Umělá perleť odlehčí letadla a chrání před ohněm i kulkami

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perleť patří nejen k nejkrásnějším, ale i nejtvrdším materiálům. Vědci nyní našli cestu, jak ji vyrábět uměle ve velkém a levně.

Foto: Profimedia.cz

Perleť a perly byly dosud hlavně pro okrasu.

Článek

Přírodní perly jsou vzácné, a proto drahé, navíc možnost jejich zpracování a využití se omezuje na výrobu šperků. Finští a švédští vědci však v časopise Nano Letters oznámili, že již brzy bude perleť stejně dostupná jako papír.

Ovšem při stejné tloušťce jako list kancelářského papíru je umělá perleť 20krát pevnější a přitom stále ohebná. Navíc je odolná proti ohni, což z ní dělá zajímavý artikl pro řadu oborů. Jen pro příklad by umožnila výrobu o něco lehčích letadel, což by okamžitě přineslo i výraznou úsporu paliva.

Policisté a vojáci by se také mohli dočkat lehčích neprůstřelných vest, ale chráněna by mohla být i auta, nebo jiné dopravní prostředky.

Chopili se toho Skandinávci

„Přírodní perleť představuje ideální spojení síly, tuhosti a pevnosti,“ řekl serveru Discovery News spoluautor nové technologie Andreas Walther, výzkumník Technologické univerzity v Helsinkách.

Umělá perleť se vyráběla sice již dříve, ale celý proces byl velmi náročný na čas i prostředky. Pár mikronů perleti se vyrábělo několik dní až týdnů.

Skandinávci s rozsáhlými zkušenostmi s výrobou papíru a zpracování dřeva a celulózy dali hlavy dohromady a celý proces produkce perleti zjednodušili s použitím syntetického polymeru, který je pojivem pro tvrdé částice.

Nehoří a dá se natírat na zeď

Specilním spojením vrstev vzniká s pomocí nové technologie perleť během minut. „Nehoří. Dali jsme chomáček bavlny za list z umělé perleti a vystavili ho teplotě 2000 stupňů Celsia. Fungoval jako tepelný štít,“ uvedl Walter.

Umělá perleť navíc může být vyráběna jako nátěrová barva na zdi, které tak může chránit před plameny. A tím, že chrání před ohněm a blokuje kyslík, je ideální jako ochranný materiál pro elektroniku.

Reklama

Výběr článků

Načítám