Hlavní obsah

Pražští radní slibují nová místa v mateřských školách, zatím jsou přeplněné

Právo, Petr Janiš, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Často rodičům nepomohla ani protekce. Ačkoli jejich ratolest už dospěla do věku tří let a měla nárok na školku, místo pro ni nebylo. Pražské mateřské školy po vlně rušení některých z nich na začátku desetiletí jsou nacpané k prasknutí. Radní slibují, že bude lépe. Není ale jasné, zda se dostane na opravy silnic.

Článek

„Máme přetlak. Průměrně se hlásí asi šedesát dětí, my můžeme vzít maximálně polovinu z nich,“ uvedla pracovnice MŠ Dvouletky v pražských Strašnicích.

Teď radní vzali z rezervy městského rozpočtu asi půl miliardy korun a slibují, že od září bude lépe, pokud zastupitelé kývnou. „Částka zvýší kapacity na území města o několik stovek,“ uvedl primátor Pavel Bém (ODS). Od září by podle něj mělo přibýt 500 až 750 míst ve školkách pro pražské děti, Středočeši, kteří by je sem chtěli umístit, mají mít smůlu.

Opoziční zastupitelé si myslí, že jde o snahu zalíbit se voličům

Opozice si myslí, že rozdělování peněz snad pro všechny městské části je motivováno vedle situace v pražské ODS hlavně volbami. Radní také zvažují, že pošlou další miliardové částky na opravy silnic. „Budou volby,“ reagoval Jiří Witzany (SNK ED).

Podobně promluvil na tiskové konferenci i starosta Prahy 9 Jan Jarolím (ODS). „Myslím, že to bude mít velký význam v období voleb i v dalším období,“ řekl Jarolím, když představoval nástavbu pavilónu na MŠ Šluknovská, na kterou od města zdejší radnice dostala skoro 10 miliónů korun, a stavbu Domu sociálních služeb.

Radost neskrýval ani starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa (ODS). Radnice plánuje na šestce otevřít v letošním a příštím roce celkem šest nových mateřinek. Letos bude o sto sedmdesát pět míst, v roce následujícím pak dokonce až o dvě stě padesát míst navíc. Děti mají přivítat v tomto roce mateřinky na Červeném vrchu, ve Velvarské a Mládeže. Příští rok má Praha 6 v plánu vybudování stejného počtu nových mateřinek na Petynce, Bílé hoře a Mydlářce.

Jste na mateřské, nemáte šanci!

Situace v Praze 6 je podle slov místních maminek, pokud jde o umístění potomka do školky, hodně špatná. „V okolí máme tři školky, ale ani do jedné se nám nepodařilo syna dostat. Jsem s druhým dítětem na mateřské, bylo nám proto řečeno, že nemáme šanci,“ řekla Právu Hana Vaculíková, která bydlí na sídlišti Petřiny. Nakonec museli s manželem svou ratolest přihlásit do soukromé školky v Praze 5, cesta jim trvá víc jak hodinu.

V roce 2007 se v Praze narodilo přes 13 200 dětí, jimž letos budou tři roky, to je o 3250 více než před deseti lety. Tehdejší reflexe poklesu demografické křivky a snaha ušetřit vedla k rušení a slučování některých školek, které teď chybějí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám