Hlavní obsah

ČVUT letos pobočku v Chomutově neotevře, chystá ale nové obory

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov/Praha

Strojní fakulta Českého vysokého učení technického (ČVUT) neotevře v letním semestru detašované pracoviště prvního ročníku oboru strojírenství v Chomutově. Důvodem je nedostatek posluchačů. "Podmínky pro studium splnilo jen šest uchazečů, výuka by tak byla ekonomicky neúnosná," řekl proděkan fakulty Jan Vojtek.

Článek

„Za posledních pět let se počet studentů naší fakulty snížil o téměř 30 %,“ uvedl už dříve děkan fakulty František Hrdlička.

"Minimální počet studentů nesmí klesnout pod 15, záměrem však bylo vyučovat v Chomutově v prvním ročníku až 60 posluchačů," vysvětluje Vojtek. K tomuto počtu se fakulta přiblížila jen při otevření chomutovského pracoviště v roce 2006, kdy se ke studiu zapsalo 56 zájemců. Každým rokem to však bylo méně lidí, loni v září studium zahájilo 18 mužů a žen.

Školu podporuje město, na rekonstrukci přispěl ČEZ

Školu přitom podporuje město, firmám v regionu střední a vyšší technický management citelně chybí. Na Chomutovsku působí na 110 zahraničních a 250 tuzemských firem, vysokoškolsky vzdělané techniky postrádá většina z nich.

Město vyčlenilo před pěti lety na rekonstrukci sídla ČVUT zhruba deset miliónů korun, z toho 4,5 miliónu získalo od elektrárenské společnosti ČEZ. Radnice později nechala opravit třetí podlaží, kde vzniklo pět učeben. Investice činila 2,2 miliónu korun, práce zahrnovaly rekonstrukci sociálních zařízení, podlah, výměnu elektrorozvodů, vody a topení.

Nový unikátní program

Spolu s dalšími fakultami ČVUT přitom zahájila letos Fakulta strojní výuku v unikátním oboru Inteligentní budovy, kam nastoupilo sedm studentů. Fakulta připravila i další novinky.

Akreditační komise již schválila dva bakalářské programy – Výroba a ekonomika ve strojírenství a Teoretický základ strojního inženýra. Další novinkou je navazující magisterský program Jaderná energetická zařízení. Pokračují přípravy čtyřletého akalářského oborového studia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám