Hlavní obsah

Univerzita Palackého oslaví 64. výročí svého obnovení Akademickými dny

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Údery zvonů v chrámech sv. Mořice, sv. Michala a v katedrále sv. Václava zahájí v neděli 21. února Akademické dny Univerzity Palackého 2010. Před šedesáti čtyřmi lety tytéž zvony zvěstovaly Olomoučanům, že byl přijat zákon o obnovení olomoucké univerzity. Naplnil se tím sen jejich předchůdců o univerzitním městě Olomouc.

Článek

Tuto událost si akademická obec připomíná i v těchto dnech, a proto budou po celý týden ve městě a na půdě univerzity probíhat nejrůznější kulturní i jiné akce. Jednou z nejzajímavějších bude Slavnostní koncert Univerzity Palackého s názvem Ve víru tance. V pátek 26. února v 19:00 hodin v Redutě by tak rozhodně neměli chybět příznivci kvalitní vážné hudby. Moravská filharmonie Olomouc pod vedením šéfdirigenta Petra Vronského zahraje slavné tance světových mistrů. Návštěvníci se mohou těšit například na Císařský valčík Johanna Strausse, Benátský karneval Niccolo Paganiniho nebo Jiřinkovou polku Bedřicha Smetany.

Jinou mimořádnou akcí bude on-line rozhovor s novým rektorem UP prof. Miroslavem  Mašláněm. Členové akademické obce i široké veřejnosti budou moci klást prostřednictvím internetu otázky, a to ve středu 24. února od 13:00 do 14:00 hodin. On-line rozhovor proběhne na webové adrese Žurnálu UP.

Program doplní divadlo a filmy

Na oslavách nebudou chybět ani divadelní představení a filmové projekce. Divadelní žánr bude reprezentovat Kabaret na cucky Divadla na cucky (22. února v 19:30 hodin). V pátek rozverný kabaret vystřídá pantomimické představení Jany Ungerové a Václava Dostála s názvem Tehdy odpoledne pršelo (měla’s jich pět) taktéž konané v Uměleckém centru UP v pátek 26. února v 17:30 hodin.

Den polských filmů představí tři projekce krátkometrážních snímků tvůrců Krystyny Gryczełowské a Andrzeje Munka. Filmy budou opatřeny českými titulky a po jejich skončení bude následovat rozbor filmů a diskuse. To vše ve čtvrtek 25. února na Katedře slavistiky na Vodární ulici 6.

Ocenění autorů publikací a úspěšných studentů 

Program oslav tímto není ale zdaleka vyčerpán. V úterý 23. února v 10:30 hodin rektor UP ocení v Slavnostním sále Arcibiskupského paláce autory monografií, mimořádných publikačních počinů a úspěšné studenty UP. Předání ocenění bude spojeno s výstavou oceněných monografií a další produkce Vydavatelství UP. Ve stejný den otevře své brány veřejnosti Knihovna UP, kde bude probíhat prohlídka s výkladem. Začátek prohlídky je v 10:00 hodin. Univerzitní knihovna zároveň vyhlašuje pro celý týden amnestii na vrácení knih. Také Vydavatelství UP nezůstalo pozadu a připravilo prohlídky svých prostor pro veřejnost hned dvě, a to ve středu 24. února v 9:00 hodin a v 11:00 hodin. V programu Akademických dnů nemůže chybět ani tradiční Reprezentační ples UP, který celou akci v sobotu 27. února završí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám