Hlavní obsah

Budoucí barmani z gastronomických škol soutěžili v Kroměříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroměříž

Mladí barmani, studenti gastronomických škol z České republiky a Slovenska se včera utkali v 11. ročníku Kroměřížské juniorské koktejlové soutěže. Jejich úkolem bylo namíchat alkoholické nápoje podle vlastní receptury do časového limitu šesti minut.

Článek

Základní surovinou koktejlu byl rum Varadero Areňo 3 Aňos. Vítězem se stal Petr Fejl z Labské hotelové školy Pardubice, škola obsadila první místo i v kategorii družstev.

"Úroveň soutěže je vyšší než před lety a jsou i přísnější pravidla, kdy dříve soutěžící měli na přípravu nápoje sedm minut. Je to sice jen o minutu více, ale i to je dosti významné," řekla  garantka akce Marie Fabigová.

Soutěže se každým rokem účastní stále více studentů. Loni jich bylo 36, letos mezi sebou soupeřilo 45 mladých lidí z 20 škol. Odborná porota hodnotila techniku přípravy nápoje, chuť koktejlu a jeho vzhled, jehož nedílnou součástí byla ozdoba i tvar sklenice.

Klání se zúčastnila i loňská vítězka a reprezentantka Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži - sedmnáctiletá Natálie Komendová. Před porotou připravila žlutý koktejl s magickým názvem Fata morgana, obsahující rozmixované mango, rum, karamelový sirup a mangový sirup s chilli papričkou.

"Barmanství mě baví, ale spíš jako koníček. Zůstat bych u něj chtěla, ale jako povolání - nevím. Žádné náhradní plány ale nemám," svěřila se mladá barmanka.

Podle Fabigové je o obory hotelnictví a gastronomie u mladých lidí stále velký zájem. "Nicméně i do tohoto oboru v posledních letech významně zasáhla demografická křivka," poukázala garantka soutěže na některé opravdu slabé populační ročníky.

Kroměřížská juniorská koktejlová soutěž patří do nejvyšší kategorie, co se soutěží tohoto druhu v České republice týká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám