Hlavní obsah

Málo žáků ve škole by mohlo stát obec na Tachovsku téměř milión

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staré Sedliště

Téměř milión korun by mělo zřejmě doplácet kvůli malému počtu žáků ve třídách své školy Staré Sedliště na Tachovsku. Obec s více než 1000 obyvateli má problémy s naplněním druhého stupně, po odchodu silných ročníků zůstaly ve třídách podlimitní stavy žáků.

Foto: Martin Polák, Právo

Ilustrační foto

Článek

Průměr školy je 13 dětí na třídu. Radnice chce i přesto všech devět tříd udržet. V regionu není jedinou, která na úplnou školu doplácí a tím ji zachraňuje.

"Situace je nyní špatná. Bohužel máme na druhém stupni strašně málo dětí, někde devět, deset," potvrdila starostka Starého Sedliště Stanislava Fojtíčková. Slučovat děti na druhém stupni není možné, sloučení tříd na prvním by podle ní vytvořilo příliš velké skupiny. "Jsme v situaci, kdy to vypadá, že bychom měli na příští rok dofinancovat 980 000 korun," uvedla.

Školu chtějí udržet kompletní

Příhraniční Staré Sedliště chce školu se 120 dětmi udržet kompletní, podle starostky má díky 1. stupni a přeplněné školce dobrý výhled, musí však překlenout zhruba dva roky. "Pokusíme se spojit, co se dá, například některé ročníky na tělesnou a hudební výchovu, pracovní činnosti a podobně. To je první předpoklad," uvedla. Spojování ušetří mzdové náklady na učitele. Současně radnice bude chtít po řediteli školy, aby využil možné dotace například na jazykové vyučování a podobně. "Půjde až o 700 000 korun, které by takto škola mohla dostat," dodala starostka.

Prognóza dětí je dobrá, obec několikrát do roka vítá občánky, vždy po sedmi až devíti. "Silné ročníky budou. Potvrzuje to školka, kde odmítají děti maminek na mateřských, už třetí rok ji máme přeplněnou," dodala Fojtíčková. Oslabení na druhém stupni způsobily odchody tříd po 21 dětech, škola postupně klesla na limitních 17 dětí a dostala se na 13.

Deset "podlimitních" škol

"K loňskému roku bylo v Plzeňském kraji deset úplných základních škol, které měly podlimitní počty žáků," uvedla Jana Filípková z Krajského úřadu Plzeňského kraje. Počet těchto škol by se podle některých odhadů mohl nepatrně zvýšit.

Problém s malým počtem žáků řeší už několik let také Stráž na Tachovsku. Před časem proto sloučila ročníky s nejmenšími počty dětí. "Máme spojenou druhou a třetí třídu a čtvrtou s pátou," uvedla ředitelka Alena Vaňousová. Přesto škola zůstává pod limitem. "Museli jsme udělat opatření, aby bylo vidět, že nenecháváme ve třídě učitelku s pěti dětmi. I tak obec doplácí, chybí nám jedna třída, což je 17 dětí," dodala. Plnotřídní školu chce ředitelka udržet za každou cenu. Starosta Stráže Karel Fišpera řekl, že vyhlídka je dobrá, začít nastupovat by mohly silné ročníky.

Zatím ještě na hraně se pohybuje například Železná Ruda na Klatovsku, jež má v základní škole asi 160 dětí. "Limity se nám daří udržovat ještě tak, abychom nemuseli doplácet. Vývoj podle mateřské školy ale spíš ukazuje, že dětí bude míň," uvedl místostarosta Milan Kříž.

Podle zákona už nejsou povinné nejnižší počty dětí ve škole. Zřizovatel školy, tedy hlavně obec, může povolit jakoukoliv výjimku, musí však uhradit rozdíl v nákladech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám