Hlavní obsah

Liberecká univerzita chystá největší investici ve své historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Technická univerzita v Liberci připravuje největší investici ve své padesátileté historii. Už v létě by chtěla zahájit výstavbu nového výzkumného centra za 800 miliónů korun, na něž získala dotaci z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.

Článek

Nové centrum bude sloužit především pro výzkum a vývoj nanomateriálů. "V současné době se připravuje veřejná soutěž na dodavatele stavby," informovala mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.

Výběrové řízení má skončit v dubnu

Podle prorektora Zdeňka Kůse by mělo výběrové řízení na dodavatele skončit v dubnu. "Vzhledem k tomu, že objem stavebních prací představuje zakázku za zhruba půl miliardy korun, očekáváme, že se do soutěže přihlásí jak české, tak zahraniční firmy," řekl dnes Kůs. Samotná výstavba by podle něj měla trvat zhruba 20 měsíců.

Univerzita připravuje i další žádost o dotace z evropských fondů na takzvanou budovu G, která bude určena především pro podporu doktorského a magisterského studia všech fakult. Tato budova by měla stát kolem půl miliardy korun.

Podporu získalo osm projektů

Projekt Technické univerzity v Liberci zaměřený na výzkum a vývoj nanomateriálů je jedním z osmi, které podporu z operačního programu získaly. Podle vrchního ředitele strukturálních fondů Jana Vituly má liberecký projekt také sjednotit současné přístroje pro dané obory tak, aby byly splněny náročné požadavky na špičkový výzkum.

Centrum bude sloužit nejen k výzkumu nanomateriálů a zaměří se i na oblast konkurenceschopného strojírenství. "Ta se zaměří na nové pohonné jednotky strojů a bezpečných strojírenských konstrukcí a také na progresivní technologie zpracování technických materiálů," dodal Vitula.

Výstavbu nového centra připravuje vysokoškolský Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace, který liberecká univerzita loni založila. Výzkumné centrum vyroste v blízkosti Studentského náměstí v areálu univerzity na nevyužívaných pozemcích a částečně nahradí i nevyhovující budovy. Výstavba sedmipodlažního komplexu přijde na půl miliardy, další peníze jsou podle Kůse určeny na vybavení areálu, který musí být v budoucnu zcela soběstačný a na svůj provoz si musí vydělat.

Cílem celého projektu je zlepšit podmínky pro výzkum a vývoj, ale také pro studium, a Technická univerzita získá také prostor ke svému dalšímu rozvoji. V historii školy, kterou navštěvuje zhruba 10.000 studentů, ale nejde o první výstavbu. Ta odstartovala před několika lety přestavbou menzy. Později navázala výstavba budovy rektorátu a informačního centra za 195 milionů korun. Modernizací za více než 300 milionů korun prošly v minulých dvou letech také vysokoškolské koleje v Harcově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám