Hlavní obsah

Krása ženy je podle vědců hlavně věc vzdálenosti mezi očima, ústy a ušima

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krása ženského obličeje prý závisí hlavně na poměru mezi jeho velikostí a vzdáleností mezi očima a ústy a mezi očima a ušima. Tvrdí to aspoň američtí a kanadští vědci ve studii, kterou otiskl časopis Vision Research.

Článek

Vědci snažící se najít "ideální obličejovou dispozici" předložili skupině studentů sérii fotografií, na nichž byl obličej ženy uměle pozměňován, pokud šlo o vzdálenost mezi očima a ústy a mezi očima navzájem. Studenti měli určit, který obličej se jim zdá nejpřitažlivější.

Z jejich odpovědí vědci dovodili, že ideální vzdálenost mezi očima a ústy ženy musí tvořit 36 procent délky jejího obličeje a že ideální vzdálenost mezi jejíma očima musí tvořit 46 procent vzdálenosti dělící její uši.

Podle vědců jejich záběry vysvětlují, proč se žena může zdát více či méně hezká, když si nechá ostříhat vlasy. Účesem se totiž zmíněné poměry mohou změnit.

Když autoři studie svoje zjištění aplikovali na fotografie některých celebrit, zjistili, že k ideálním proporcím má nejblíže čtyřiačtyřicetiletá kanadská zpěvačka country Shania Twain.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám