Hlavní obsah

Mezi absolventy VUT v Brně jsou jen dvě procenta nezaměstnaných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Mezi nedávnými absolventy Vysokého učení technického v Brně (VUT) jsou podle nového průzkumu jen asi dvě procenta nezaměstnaných. Oproti loňskému roku sice jejich počet stoupl, stále však zůstává pod průměrnou nezaměstnaností absolventů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Mezi absolventy VUT v Brně jsou jen dvě procenta nezaměstnaných

Článek

Krize se podle spoluautorky průzkumu Kláry Šeďové projevuje v tom, že mezi absolventy výrazně stoupla obava z případného hledání nového zaměstnání. "Obtížného hledání se obává zhruba 53 procent dotázaných," uvedla Šeďová .

Nezaměstnanost vysokoškoláků je celostátně nízká, v třetím čtvrtletí letošního roku činila zhruba 2,9 procenta. Celková míra nezaměstnanosti v Česku v listopadu stoupla na 8,6 procenta.

Autoři průzkumu oslovili absolventy VUT z posledních dvou let. Podíl těch, kteří si najdou zaměstnání ještě před dokončením studia, se oproti minulému zkoumání zvýšil o sedm procent na současných 61 procent.

"Drtivá většina absolventů pracuje ve svém oboru, asi třetina z nich do dvou let po absolutoriu zastává manažerskou pozici. Jsme škola, která nevyrábí nezaměstnané," uvedl prorektor VUT Jaroslav Fiala.

Průměrný plat 27 000 korun, informatici berou víc

Průměrný plat dotázaných absolventů činí 27 000 korun, což je o něco více než o rok dříve. Nejlépe placení jsou informatici, jejich plat přesahuje částku 33 000 korun.

Podobný průzkum pravidelně zpracovává i Masarykova univerzita, největší z brněnských vysokých škol. Loňský průzkum, provedený ještě před nástupem ekonomické krize, se zaměřil na absolventy dva roky od státnic a naznačil, že podíl nezaměstnaných vysokoškoláků s titulem z Masarykovy univerzity byl nižší než jedno procento.

Letošní dotazování se omezilo jen na ty studenty, kteří právě končili školu. Ukázalo se, že už v době výzkumu měla práci téměř polovina absolventů, třetina si práci ještě hledala a zbytek chtěl dále studovat v doktorskému studiu, pobývat v zahraničí nebo se věnovat dalšímu vysokoškolskému studiu. Čísla jsou srovnatelná jako v minulých letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám