Hlavní obsah

Vysíláte k partnerovi dost pozitivních impulzů? Otestujte si svůj vztah

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žijete v harmonickém partnerském vztahu, nebo to mezi vámi skřípe, či snad dokonce směřujete nevyhnutelně k rozchodu? I kdybyste pravdu sami nedokázali odhalit, případně si ji přiznat, dokáže to za vás z pozice nezávislého pozorovatele spolehlivě udělat americký psycholog John Gottman z Washingtonské univerzity.

Článek

Gottman se partnerskými vztahy zabývá dlouhodobě. Přistupuje k nim přísně vědecky. Jednu z jeho teorií si na sobě můžete vyzkoušet sami a bez odborné asistence.

Pravidlo 5:1

Při zkoumání úlohy negativních a pozitivních podnětů ve vztazích dvou lidí dospěl psycholog k závěru, že poměr pozitivních a negativních impulzů musí být nejméně v poměru 5:1, jinak je vztah ohrožen.

Teprve pět pozitivních impulzů podle Gotmanna dokonale neutralizuje účinek jednoho impulzu negativního. Toto číslo lze samozřejmě brát spíše jako potvrzení faktu, že pozitivní ocenění musí výrazně převážit nad negativní kritikou. Když druhého výrazně chválíme, je potom pravděpodobnější, že případná kritika nenaruší naše soužití. Jestliže se naučíme druhému vyjadřovat chválu, je pravděpodobnější, že náš partner spíše přijme kritiku, než když jej dostatečně nepodporujeme.

Malý test na téma kvality vašeho partnerského vztahu si můžete udělat na této adrese.

Emoce rozpitvají ze záznamu

S mnohem větší přesností, přesněji řečeno s pravděpodobností 95 %, dokáže odhadnout směřování vašeho vztahu sám Gottman. Už od počátku 80. let provádí průzkum, v jehož rámci natáčí manželské páry na videokameru během obyčejného rozhovoru. Oba partneři mají k tělu připevněny elektrody a senzory zaznamenávající tep, rychlost dechu a tělesnou teplotu.

Dialog poté okénko po okénku rozebere do nejmenších podrobností kódovací systém s cílem zachytit všechny, i ty nejskrytější emoce, jež dvojice při rozhovoru projeví. Zklamání má například kód jedna, vztek sedmičku a opovržení – klíčový indikátor – je dvojka.

Analýza je tak podrobná, že například patnáctiminutová konverzace zabere řadu osmnácti set čísel. Zakódované emoce se kombinují s údaji získanými elektrodami a senzory. Na základě těchto dat dokáže Gottman s pětadevadesátiprocentní přesností určit, jestli spolu partneři budou ještě patnáct let po sledovaném rozhovoru.

Gottman říká, že jedním z nejvarovnějších signálů je náznak opovržení v hlase jednoho z členů páru. Pokud se kdykoliv během společné komunikace objeví, nemá vztah podle Gottmanových bádání v podstatě žádnou šanci na přežití. Bližší informace o výzkumech Johna Gottmana najdete na webových stránkách jeho institutu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám