Hlavní obsah

Na veletrhu Gaudeamus vystavují i čínské univerzity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Více než 200 univerzit, vyšších odborných škol a dalších vzdělávacích institucí představuje od dnešního rána svou studijní nabídku na brněnském veletrhu Gaudeamus, největší akci svého druhu v Česku. Přijel rekordní počet vystavovatelů ze zahraničí.

Článek

Kvůli krizi sice ubylo soukromých škol ze západní Evropy, vůbec poprvé se však na brněnském výstavišti představuje 29 čínských univerzit, informoval ředitel veletrhu Pavel Mikula.

Čínské univerzity nabízejí zájemcům především studium v angličtině a výměnné pobyty. S podmínkami studia se mohou zájemci seznámit na čtvrtečním semináři. Další zahraniční vystavovatelé přijeli z Finska, Slovenska, Británie, Německa, Rakouska, Nizozemska, Belgie, Polska a Francie. K zajímavostem patří námořnická škola z Gdyně v Polsku.

Školy nabízejí 3500 oborů

„Na veletrhu jsou všechny české veřejné i soukromé vysoké školy a většina vyšších odborných škol. Celkem vystavovatelé nabízejí 3500 studijních oborů,“ uvedl Mikula.

Veletrh Gaudeamus navštěvují každoročně především tisíce budoucích absolventů, ale také učitelé a odborná veřejnost. Mikula očekává, že Gaudeamus překoná loňskou třicetitisícovou návštěvnost. Akce potrvá do pátku.

Letos podruhé je veletrh spojen s programem Věda pro život, který atraktivní formou představuje vynálezy, špičkové technologické novinky a zajímavé poznatky z přírodních věd.

Fotbal v podání robotů

Školy také vystavují nejrůznější výsledky vědecké práce na jednotlivých fakultách. „Vybrali jsme například roboty, kteří hrají fotbal,“ uvedl rektor Vysokého učení technického Karel Rais. Hned několik fakult představuje prototypy automobilů.

Letos poprvé připravili pořadatelé soutěž o nejlepší expozici. Studenti sami ohodnotí jednotlivé informační stánky. Kritériem je kvalita, srozumitelnost a šíře podávaných informací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám