Hlavní obsah

Neandrtálka by v páce smetla i Schwarzeneggera, tvrdí antropolog

Novinky, Pavel Stöckl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z pohledu vědců je současný člověk fyzicky nejubožejším exemplářem druhu Homo sapiens. I takový Arnold Schwarzenegger by podle antropologa Petera McAllistera nestačil v páce na obyčejnou neandertálskou ženu.

Foto: Profimedia.cz

Figurína neandertálce

Článek

Stačí se podívat do historie a porovnat výkony v různých obdobích. Taková ikona rychlosti dneška, jakou je jamaiský sprintér Usain Bolt, by při závodě pradávným australským Aborigincem zůstal nejspíš až na druhé příčce.

McAllister poněkud jedovatě dokazuje, že současní muži jsou fyzicky nejhorší v historii lidstva.

Výkony předků jsou impozantní

Takový římský voják na pochodu urazil i s nemalou výzbrojí a výstrojí až jeden a půl maratonské délky (přes 60 km) za jediný den. Z jiných údajů pak vyplývá, že tutsijský lovec skákal výše, než je současný světový rekord 2,45 metru.

Pokud jde o zmíněnou neadertálskou ženu, pak McAllister upozorňuje, že pozůstatky exempláře nalezené ve Francii v roce 1909 dokazují, že měla o deset procent vypracovanější svalovinu, než průměrný Evropan, takže by ho v páce přišpendlila k desce stolu. Jak však dospěl k tomu, že byla dokonce silnější než kulturistický přeborník Arnold Schwarzenegger, McAllister nevysvětlil a nijak nerozebíral ani to, že neandertálci přes své fyzické přednosti nakonec vyhynuli. 

Pokud jde o srovnání s Usainem Boltem, dochované stopy pradávného Australana dokazují, že běžel před 20 000 lety po pobřeží Nového Jižního Walesu rychlostí 37 km/h, to je samozřejmě pod Boltovým maximem 42 km/h. Aboriginec však běžel bosý a po neupraveném povrchu, bez speciální výživy a podpůrného týmu. 

Průmyslová revoluce vedla k fyzické degeneraci

Výsledek toho, že lidstvo takto fyzicky degeneruje - až na jedince, kteří si ze své fyzičky udělali byznys - je prostý: jednoznačný úbytek tělesných aktivit. Prosté srovnání míry fyzické práce průměrného jedince před a po vypuknutí průmyslové revoluce ukazuje rozdíl, který se projevil i na tělesných parametrech.

"Naše vazy vykazují na dlouhých kostech zeslabení o 40 procent a to také znamená, že jsou s nimi spojeny i méně vyvinuté svaly,“ tvrdí McAllister s tím, že nejsme vystaveni stejným výzvám, jako generace před námi. Ani náročné trénování vrcholových atletů se fyzickému režimu lidí z minulosti prý nepřibližuje. Například mongolští kočovníci ve 12. století učili své syny, aby v trysku stříleli z luku za jízdy na koni.

Starcem v pětatřiceti

Nicméně zveřejněná McAllisterova kritika už neupozorňuje na to, že tito zdatní předci byli dospělí v patnácti a v pětatřiceti byli často už odepsanými starci. Navíc v různých obdobích - především během středověku - strádala značná část populace vedle fyzicky vyčerpávajícího života i podvýživou, neléčenými banálními chorobami a parazity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám