Hlavní obsah

Vědci z Olomouce umějí přizpůsobit růst rostlin podle počasí

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Přípravky regulující růst rostlin z laboratoří Vědeckotechnologického parku Univerzity Palackého v Olomouci jsou světovým unikátem. „Umíme přizpůsobit růst rostliny našim požadavkům v závislosti na aktuálním počasí, umíme například oddálit jejich kvetení,“ říká vedoucí Laboratoře růstových regulátorů profesor Miroslav Strnad.

Článek

Výzkum již byl dokončen i u přípravků, které oddalují stárnutí kůže. Olomoučtí vědci byli také úspěšní v získání významných finančním prostředků na vybudování Centra Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum a je tedy jisté, že pokračování dalšího výzkumu v této oblasti bude pokračovat.

Výzkum zaujal i Číňany

Vědeckotechnologický park Univerzity Palackého v Olomouci navštívila čínská delegace vedená atašé pro vědu a výzkum z čínské ambasády spolu se zástupci agentury na podporu podnikání a investic CzechInvest. Návštěvníci chtěli získat informace o  výzkumných projektech a klastrech, které by byly potenciálně zajímavé pro investory z Číny.

„Pro čínskou delegaci jsme připravili prezentaci výzkumných projektů Univerzity Palackého v Olomouci a představení klastrů, což jsou sdružení firem, které využívají výzkumného zázemí univerzity,“ řekl Jiří Herinek, ředitel Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého v Olomouci a dodal: „Některá výzkumná pracoviště máme na světové úrovni, což by čínské kolegy mohlo zajímat.“

Nanotechnologie čistí průmyslové vody

Zázemí pro výzkum v oblasti nanotechnologií představil profesor Miroslav Mašláň. „Máme konkrétní výsledky ve světově unikátní technologii na čištění průmyslových vod metodou, která je šetrná k životnímu prostředí,“ řekl. „Nanotechnologie jako obor se stále rozvíjí, mohu to dokumentovat rostoucím zájmem zákazníků o naše výrobky,“ dodal Ladislav Torčík, manažer Českého nanotechnologického klastru a jednatel firmy Nanotrade, která se zabývá výzkumem a prodejem výrobků právě s využitím nanotechnologií.

Reklama

Výběr článků

Načítám