Hlavní obsah

Univerzita Palackého se nového rektora zatím nedočkala

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Ani tři kola voleb kandidáta na rektora Univerzity Palackého (UP) nestačila včera k tomu, aby se 23 přítomných členů akademického senátu shodlo na jednom z uchazečů o nejvyšší akademický post pro funkční období 2010–2014. „V novodobých dějinách univerzity je to poprvé, co senát rektora nezvolil,“ řekl předseda Akademického senátu UP Roman Kubínek.

Článek

Ani jeden ze dvou kandidátů, kterými byli profesoři Lubomír Dvořák a Ivo Barteček, nebyl ani v jednom kole zvolen potřebným počtem hlasů.

Senát vyhlásil nové volby, které se podle volebního řádu musejí uskutečnit do měsíce. Členové akademické obce mohou do 14. října podávat návrhy na kandidáty, konečný seznam kandidátů včetně jejich stanoviska ke kandidatuře bude znám 19. října.

Rektor a neúspěšný kandidát Dvořák do nového klání pravděpodobně nepůjde. „Stát se může cokoliv, ale zřejmě znovu kandidovat nebudu,“ řekl těsně po volbě ČTK. Jeho protikandidát si hodlá ponechat čas na rozmyšlenou. „Program je hotov a stálo by za to, aby byl naplněn,“ uvedl Barteček.

„Prezentace jednotlivých kandidátů proběhnou před Akademickým senátem UP a širokou akademickou obcí 20. října 13 hodin v aule Přírodovědecké fakulty UP na třídě 17. listopadu,“ upřesnil kancléř školy Rostislav Hladký. Volba nového rektora UP se uskuteční v rámci zasedání Akademického senátu UP 4. listopadu 2009 ve 13 hodin v prostorách Velké zasedací místnosti Rektorátu UP.  

Reklama

Výběr článků

Načítám