Hlavní obsah

Gorily si začínají vydělávat na své přežití v pralese na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kampala

Vzácné ugandské gorily horské, skrývající se hluboko ve východoafrických, mlžným oparem zahalených pralesích, se chystají přičinit se o své přežití. V sobotu byla zahájena kampaň s názvem Friend a Gorilla (Spřátel se s gorilou). Lidé, kteří mají tato zvířata v oblibě, budou mít možnost sledovat každodenní drama některého ze zbývajících vzácných obyvatel pralesa na internetu, aniž by je sužovali červení mravenci, bahno a tropické deště jejich přirozeného prostředí, píše agentura Reuters.

Článek

Díky internetové stránce friendagorilla.org mají uživatelé prostřednictvím sociálních sítí, jako jsou Facebook a Twitter, přístup k videonahrávkám, fotografiím a blogům správců ugandského národního parku Bwindi. Život svých nových přátel budou moci také sledovat díky kamerám umístěným v neproniknutelných lesích zmíněného parku.

Návštěva goril za jeden dolar

"Jednodolarovým poplatkem pro Friend a Gorilla každý přispívá na záchranu těchto ohrožených primátů," vysvětlil šéf ugandského úřadu pro divokou faunu a floru (UWA) Moses Mapesa Wafula.

Ne každý si může dovolit zaplatit 500 dolarů za skutečný výlet za gorilami, ale internet každému umožní sledovat gorilí matky pečující o mláďata či mladé samce bojující o nadvládu nebo zakusit vzrušení ze sledování útoku 250 kilogramů vážícího dominantního gorilího samce se stříbřitě šedou srstí na zádech.

Podle organizátorů je to vůbec poprvé, co komunitní sítě poslouží zachování flory a fauny, a doufají, že kampaň vynese za první tři měsíce 100 000 dolarů a dalších 350 000 dolarů během prvního roku.

Herec Jason Biggs, známý například ze série komedií Prci, prci, prcičky, který pomáhá akci propagovat, říká, že když se zadíval do očí gorile, měl pocit, jako by se setkal se starým přítelem.

"Bylo to neskutečné. Při zrakovém kontaktu s gorilami máte pocit, jako byste opustil vlastní tělo a díval se odněkud zvenčí," řekl agentuře Reuters poté, co se s jednou gorilou v Bwindi setkal tváří v tvář. "Bylo to ohromující, neuvěřitelné."

Gorilám se zmenšuje jejich svět

V ugandském národním parku Bwindi žije asi 370 goril horských, tedy zhruba polovina globální populace těchto primátů. Zbývající jsou roztroušení po svazích vulkánů v nedaleké Rwandě a ve válkou zdevastované Konžské demokratické republice.

Přirozené životní prostředí goril ohrožuje ilegální těžba dřeva, lesní požáry a zemědělství. Pytláci je podle pracovníků UWA loví kvůli masu.

Ačkoliv tyto gorily zůstávají ohroženým druhem, UWA zaregistroval růst jejich počtu o 12 procent a v posledních 25 letech se podle Wafuly jejich populace zdvojnásobila.

Uvedl také, že peníze získané prostřednictví kampaně Friend a Gorilla přispějí ke snahám ochránců životního prostředí a pomohou opatřit lidem žijícím v rezervaci a jejím okolí alternativní zdroj příjmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám