Hlavní obsah

Zuzana Patráková: Náš Plaváček je vtipná i poetická, občas mrazivá i dramatická pohádka

Novinky, Hana Vondrášková

Režisérka oblíbeného titulu Nikdy nekončí, který hraje Městské divadlo ve svém klubovém prostoru Dílna od října 2013 a jenž získal od diváků cenu Aplaus 2014, Zuzana Patráková nastudovala tentokrát pro Velký sál zlínské scény klasickou pohádku Karla Jaromíra Erbena Plaváček v úpravě Šimona Petáka.

Foto: Zdeněk Němec

Vendula Nováková a Marek Příkazký v pohádce Plaváček.

Článek

Malí diváci ji mohli vidět v předpremiéře už v červnu, oficiální premiéra je ovšem naplánována na druhý den slavnostního zahajovacího víkendu 70. sezóny, na neděli 20. září ve 14.30 hodin.

„Byl jeden velmi pošetilý král a ten měl všechno. Ale chtěl víc a víc. Chtěl něco, co nikdo nemá. Místo toho však o cosi přišel. O rozum. Rozkázal svému šaškovi, aby utopil malého uhlířského synka – bál se, že ho za pár let sesadí z trůnu. Šašci jsou ale chytřejší než králové, a tak byl chlapec ušetřen. Plavil se po vodě a… Víte co? Přijďte se radši podívat, jestli zvítězí rozum nad bláznovstvím a blázen nad králem. Plaváček je výpravná pohádka plná hravosti, vtipu a chytlavých písniček,“ uvedla dramaturgyně pohádky Kateřina Menclerová

„V každé pohádce by proti sobě mělo stát dobro a zlo, a to dobro by mělo na konci vyhrát. Tak je tomu i u Plaváčka. A jak tomu v pohádkách bývá, na straně dobra stojí jakési pomocné síly - v našem případě to jsou tři sudičky. A vztah sudiček (tedy onoho „nadpřirozena“) a Plaváčka je právě ta věc, která mě na této pohádce baví nejvíc,“ říká o hře režisérka Zuzana Patráková.

V titulní roli Plaváčka děti uvidí Marka Příkazkého, šaška ztvárňuje Zdeněk Julina a krále či děda Vševěda Rostislav Marek. Sudičky, ale zároveň i matku děda Vševěda, královnu a princeznu sehrají Jana Tomečková, Eva Daňková a Vendula Nováková. V dalších rolích se Josef Koller, Vojtěch Johaník a Jan Řezníček.

Pohádkovou scénu a kostýmy navrhla Jana Jaracová, hudba pochází z dílny Martina Krajíčka.

„Plaváček je vlastně taková „putovací pohádka“. V první půlce je hlavním poutníkem král, který je natolik nespokojen se současným stavem věcí, že se musí neustále honit za něčím lepším. V určitý moment mu jeho plány začne neúmyslně kazit Plaváček, kterého proto král dvakrát pošle na velmi nebezpečnou cestu za účelem zbavit se ho.

Putování po jevišti, v hledišti, v zákulisí, prostě po divadle je tedy hlavním klíčem výtvarného řešení inscenace. A během onoho putování samozřejmě narážíme na důležité motivy, okolo kterých se vše stále znovu a znovu točí - slunce a touha po jeho třech zlatých vlasech a vysychající řeka, jejíž úbytek vody sužuje obyvatele království žízní,“ přibližuje režisérka pojetí inscenace.

Inscenaci provází několik chytlavých písní, řada kouzelných zvuků a pohádkových atmosfér. „Náš Plaváček je podle mého názoru vtipná i poetická, občas mrazivá i dramatická pohádka o tom, že dobro vítězí nad zlem, protože touha, energie, vtip a takzvaný fištrón dobra je mnohem silnější!“ uzavírá režisérka Zuzana Patráková.

Ještě před začátkem nedělní premiéry se děti vydovádí ve tvořivých dílničkách, které budou otevřeny od 13 hodin před hlavním vchodem do divadla.

Postavit si mohou například loďku pro Plaváčka a kromě zážitku z pohádky si odnesou z divadla i malý dárek na památku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám