Hlavní obsah

Zrádce najdete na tajemné Ostaši

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako letadlová loď ční u Police nad Metují stolová hora. Ostaš jí říkají podle svatého Eustacha, Ostaše, kterému tu byla zasvěcena kaplička. Malé skalní město ukrývalo obyvatele z okolí, v dobách, kdy krajem táhly loupeživé hordy. Skrývali se tu i Čeští bratři, skalní labyrint působí tajemně.

Foto: Vratislav Konečný

Zbrojnoš

Článek

Ostaš se většinou míjí při návštěvě mnohem populárnějších Teplicko-adršpašských skal. Skalní útvary vysoké až 40 metrů lemují Ostaš, z některých plošin jsou vyhlídkové body.

Hora je rájem pro lezce na písku, údolím říčky Klučanky dělí na dvě části - Kočičí skály a Horní labyrint. Dolní část na vrchu Hejda je téměř o 100 metrů níže. Kočičí skály jsou vhodné pro lezení, některými místy by se ale i číča prosmýkla stěží.

Ve skalách se hromadně mordovalo

Autem dojedete na úpatí ke kempu a restauračce. Cesta vzhůru do skal není nijak náročná, občas přijde trocha schůdkové námahy, střídané se zkouškou velikosti, při prolézání úzkými spárami. XXL tu mají velké problémy.

Skalní město není tak bohaté jako Teplice nebo Adršpach, ale i tady najdete nádherné výtvory přírody. V Horním labyrintu narazíte na Zbrojnoše, Žábu, Čertovo auto, Medvědy, a pak také záleží na vaší fantazii, co ve skále uvidíte. Na Mohyle smrti se asi shodnou všichni – Zrádce má lidskou podobu a váže se k němu pověst z dob, kdy zde hledali útočiště lidé z okolí. Zkameněl, když prozradil, kde se uprchlíci skrývají.

V roce 1421 tu povraždili Slezané obyvatelstvo okolních vsí. Událo se to prý tak, že podle Starých letopisů českých v "outerý po Božím těle Slezani vtrhli do Čech, město Polici vypálili, a potom po dvou nedělích město Úpici též vypálili". Bylo to v dobách husitských, kdy se mordýrovalo na potkání, Slezané byli na straně císaře Zikmunda.

Podle citovaných letopisů si počínali na tu dobu normálně – obyvatelstvo pobili, 40 chlapcům oudy usekali, pravou nohu, levou ruku jazyky vyřezali, nosy uřízli, dopadené ve skalách dolů metali, ženy znásilnili, na stromy za vlasy věšeli.

U úpatí Ostaše stál dlouho dřevěný kříž, připomínající tuto událost, nyní tu u chatové osady stojí kaple svatého Kříže. Ve Sloji českých bratří, 30 metrů dlouhé rozsedlině, se údajně scházeli po násilné pobělohorské rekatolizaci protestanti. Vytesaný kalich s letopočtem 1627 je má připomínat, historici tvrdí, že je to podvrh z dob obrození.    

Další zajímavosti v okolí    

V Polici stojí za zhlédnutí klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie s nádherným portálem, najdete tu Muzeum Merkuru, na nedalekých Broumovských stěnách stojí kaplička Hvězda a stejnojmenná restaurace, také zde vede stezka mezi pískovcovými útvary. Samozřejmostí je návštěva broumovského kláštera a dřevěného hřbitovního kostelíka, nejstarší dřevěné sakrální stavby ve střední Evropě, v oblasti je několik smírčích křížů, na Broumovsku najdete kostely od I. Diezenhofera, nádherné jsou statky broumovského typu, po válce většinou zničené.

Před vstupem do komplexu Teplicko-adršpašských skal, na začátku Teplic, je odbočka na skalní hrad Skály.  

Reklama

Výběr článků

Načítám