Hlavní obsah

Zoo Ostrava nabídne Den otevřených skleníků

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již podruhé se v neděli 11. listopadu otevřou veřejnosti pěstební skleníky v ostravské zoologické zahradě. Návštěvníci se budou moci pokochat pohledem na právě dozrávající citrusy, banány, ananasy a další druhy rostlin z tropických a subtropických oblastí.

Foto: Archiv ZOO Ostrava
Článek

Skleníky jsou v ostravské zoo v provozu druhým rokem. Plocha o rozloze téměř 1000 metrů čtverečních slouží mimo jiné k pěstování rostlin určených pro doplnění expozic zvířat a k výsadbě záhonů podél návštěvnických tras. Poprvé do nich mohli zájemci nahlédnout loni během vánočních prázdnin. "Kromě dozrávajících užitkových rostlin jsou k vidění i orchideje, palmy a další tropické rostliny," přidala pozvání mluvčí zahrady Šárka Kalousková. Zhruba hodinové komentované prohlídky proběhnou v 11 a ve 14 hodin.

Výstavba skleníkového komplexu v zázemí zoo je součástí rozsáhlého projektu Botanizace zoo a přímo tak navázala na vybudování Botanického parku, který se pro návštěvníky otevřel v roce 2007.

Na místě starého skleníku z konce 50. let vyrostly hned dva moderní – skleník množárenský a skleník subtropů. Kromě toho byla vybudována i další zařízení nutná pro zajištění fungování botanických částí zoo, jako je např. stínoviště, pařeniště, kontejnerovna, boxy a přístřešky pro mechanizaci. Velmi důležitou součástí celého projektu byla i výstavba moderní kotelny využívající obnovitelného zdroje energie – dřevěné štěpky.

"Celkové náklady na realizaci projektu činily 45 milionů korun a byly plně hrazeny zřizovatelem ZOO, statutárním městem Ostrava," dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám