Hlavní obsah

Zoo Ostrava k názvu připojila druhou část – Botanický park

Novinky, Vratislav Konečný

Ostravská zoologická zahrada změnila svůj oficiální název, když k původnímu připojila ještě botanickou stránku areálu. Stalo se tak 19. září, kdy vše odhlasovalo zastupitelstvo města. Zoo se nachází v botanicky cenném území, změna je proto logická.

Foto: Pavel Vlček

Pěstební skleníky

Článek

Ostravská zoo se nyní jmenuje Zoologická zahrada Ostrava a botanický park, p. o.

Zoo v Ostravě se kromě chovu zvířat věnuje i rostlinným aktivitám, nachází se v lokalitě Velký ostravský les, kde bylo zjištěno téměř 450 druhů planě rostoucích rostlin 68 čeledí.

Nejen o zvířatech

V areálu se postupně budovaly tři botanické stezky – Cesta vody, Cesta stínu a Cesta lesa o délce asi 6 kilometrů. Nejvýznamnějšími stromy v lese jsou mohutné exempláře buku lesního o stáří 100 až 150 let.

Po zbudování stezek následovalo otevření dvou pěstebních skleníků, v roce 2015 otevřeli Rododendron park, v němž se nachází jedna je největších kolekcí rododendronů a azalek v Evropě. Letos představili expozici Zahradní umění Dálného východu s kolekcí bonsají a ornamentálních stromů.

Vzdělání i odpočinek

„Vedle těchto velkých projektů již mnoho let probíhá výsadba bylin, keřů i stromů po celém areálu zoo, rozšiřujeme podíl tzv. mrtvého dřeva, které je velmi důležité pro celkovou biodiverzitu lesa, i rostlinnou základnu pro řadu volně žijících zástupců hmyzu a následně také jejich ptačích predátorů, přičemž obě tyto skupiny živočichů jsou dnes více než ohroženy,“ uvedl Petr Čolas, ředitel Zoo Ostrava.

Botanické expozice jsou postupně doplňovány i vzdělávacími a informačně-interaktivními koutky pro návštěvníky a řadou relaxačních míst s lavičkami či lehátky.

Reklama

Výběr článků

Načítám