Hlavní obsah

Zoo Brno zřídila další záchrannou stanici. Tentokrát v Indonésii

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po záchranné stanici pro volně žijící živočichy v Jinačovicích nedaleko Brna, která úspěšně funguje již třetím rokem, bylo tentokrát otevřeno rehabilitační centrum pro mořské želvy na ostrově Nusa Penida v provincii Bali v Indonésii.

Foto: Jiří Smutný

Jana Hadová informuje na tiskové konferenci o projektu Kura-Kura

Článek

Hlavní činností nového centra bude péče o zraněné želvy, které uvízly v rybářských sítích, a rovněž o želvy zabavené pašerákům. Cílem je zvířata vyléčit, očipovat a vypustit zpět do volné přírody. Stavbu a vybavení centra financovalo město Brno, část financí byla z veřejné sbírky. Slavnostní otevření objektu se 12 bazény se konalo 9. května za účasti řady místních osobností veřejného a politického života.

Realizace celého projektu Kura-kura - želvy v ohrožení trvala 12 let. V roce 2007 byla podepsána smlouva o spolupráci mezi indonéskou neziskovou organizací Yayasan Kura-Kura Nusa Penida a Unií českých a slovenských zoologických zahrad, zastoupenou brněnskou zoo. O dva roky později bylo otevřeno vzdělávací centrum pro místní obyvatele, informující o problematice ochrany želv.

„Je to první společný česko-indonéský projekt,“ uvedla Jana Hadová ze Zoo Brno. Zdůraznila, že organizátoři museli mnoho let překonávat různé byrokratické překážky. Cizinci například nemohou v Indonésii se zvířaty nijak manipulovat.

Od roku 2009 se jednalo o povolení provozu centra, což trvalo 5 let. Zoo Brno nakonec povolení ke stavbě a činnosti získala od Balai Konservasi Sumber Daya Alam, organizace pro zachování přírodních zdrojů v rámci Generálního ředitelství ochrany lesů a ochrany přírody, Ministerstva lesního hospodářství Indonéské republiky a ostrova Nusa Penida. Při přípravě pomohlo i Velvyslanectví Indonésie v ČR. Objekt byl dostavěn v roce 2015.

„Brněnská zoologická zahrada tímto projektem navázala na kampaň Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií Shellshock, která byla příkladem iniciativy evropských zoo napomoci odvrátit želví apokalypsu,“ doplnil ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Zaměření brněnského centra je unikátní. Na světě je spousta zařízení, pomáhajících při záchraně mořských želv. Téměř všechny se ale zabývají ochranou pláží, kde želvy kladou vejce, odchovu mláďat a jejich vypouštění do přírody. Rehabilitační centra jsou na světě jen asi tři.

Reklama

Výběr článků

Načítám