Hlavní obsah

Zoo Brno vrací do přírody jeřáby a orly

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnská zoologická zahrada je aktivní ve dvou významných mezinárodních ochranářských projektech. Jeden je zaměřen na repatriaci jeřába mandžuského, druhý na reintrodukci orla východního. Za tím účelem byly zřízeny veřejné sbírky, jejichž výtěžky by měly pomoci oba projekty realizovat.

Foto: Jiří Smutný

Pár jeřábů mandžuských v Zoo Brno

Článek

Na repatriaci jeřábů mandžuských (Grus japonensis) se Zoo Brno podílí od roku 2015. Řídí ji státní přírodní rezervace Chinganskij zapovednik v Amurské oblasti Ruské federace. V roce 2015 byla poprvé transportována na Dálný východ 2 vejce, z nichž se vylíhlo jedno mládě.

„Následně jsme oslovili další evropské zoologické zahrady, aby se k tomuto projektu připojily,“ říká ředitel Zoo Brno Martin Hovorka. „O program projevil zájem například Zoopark Chomutov, Zoo Olomouc a nizozemská Zoo Veldhoven. Stávající program se díky těmto zahradám rozšířil o druhý druh, a sice jeřába daurského.“

V roce 2016 putovalo na ruský Dálný východ dalších 6 vajec, z nichž se vylíhlo 5 mláďat (4 jeřábi mandžuští a 1 daurský), která se budou v následujících měsících připravovat na návrat do přírody. Na pomoc chovu a záchrany ohroženého jeřába mandžuského byla zřízena veřejná sbírka.

Do programu na záchranu orla východního (Heliaeetus pelagicus) je Zoo Brno zapojena od roku 2004. Nositelem tohoto programu je Euroasijská regionální asociace zoologických zahrad a akvárií (EARAZA). Vedle jeho chovu a rozmnožování se zoo bude aktivně podílet na vybudování reintrodukčního centra pro orly východní v oblasti řeky Amur.

Právě na vybudování této vypouštěcí stanice, odkud se vylíhlá a odchovaná mláďata budou vracet do volné přírody, byla zřízena další veřejná sbírka.

Reklama

Výběr článků

Načítám