Hlavní obsah

Zlivští běžci v sobotu zdolali půlmaraton i maraton, stávající světové rekordy ale neohrozili

Novinky, Petr Pokorný

Amatérští běžci ze Zlivi na Českobudějovicku zdolali v sobotu 6. května nejen půlmaratonskou trať dlouhou 21,0975 kilometru, ale následně i klasickou maratonskou o délce 42 198 metrů. Historie se ovšem přepisovat nebude.

Foto: Lenka Pokorná

Zlivští běžci v sobotu zdolali půlmaraton i maraton.

Článek

Stávající světové rekordy v obou atletických disciplinách znovu odolaly. A to už se o jejich překonání „pokusili“ ve Zlivi letos pošesté.

Nikomu to ovšem nevadilo. Rekord by stejně nebyl platný. Ve Zlivi se totiž za podpory Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ běhá maraton štafetově, přičemž každý z běžců má za úkol oběhnout čtyřsetmetrový atletický ovál. Jen „finišman“ má úsek kratší.

„Hlavním cílem této akce je příjemně strávený den na čerstvém vzduchu s trochou zdravého pohybu. Trať zvládne každý, takže se zde sejdou celé rodiny a stráví zde společně volný čas nejen příjemně, ale také aktivně,“ uvedla hlavní organizátorka Zlivského štafetového maratonu, členka sportovně-kulturní komise města, sekretář a jednatel SK Zliv v jedné osobě, Brigita Jindrlová.

Na tartanovou dráhu zlivského sportovního stadionu vyběhlo dopoledne v rámci půlmaratonské tratě 56 dětí. Poslední malý běžec protrhl cílovou pásku v čase 1 hodina 47 minut a 47 vteřin, o dvě minuty a tři vteřiny dříve než loni, na výkon světového rekordmana v této disciplíně, Eritrejce Zersenay Tadese, ale mladí vytrvalci ztráceli 49 minut a 25 vteřin.

K absolvování odpoledního maratonu už bylo potřeba 106 běžců a dospělým musely vypomoci děti. Cílový čas, 3 hodiny, 32 minut, 42 vteřin, byl oproti loňskému ročníku o 10 minut a sedm vteřin pomalejší. Na dosud nejlepšího maratonce planety, Dennise Kimetta z Keni, pak zlivští borci ztratili hodinu, 29 minut a 45 vteřin.

„Určitě není všem dnům konec a naši běžci ještě ukážou, co v nich je. Příležitost ještě bude. Z našeho štafetového maratonu se díky sportovnímu klubu a pravidelné podpoře Jaderné elektrárny Temelín stala nová zlivská tradice, takže si počkejme na sedmý ročník. Podstatné je, že vyšlo skvěle počasí a všichni se výborně bavili,“ zdůraznil starosta Zlivi Jiří Štabrňák.

Spokojeni byli i pořadatelé, kteří aktivně zvali k účasti ve štafetě. Odolal málokdo. „Podobně jako v předchozích ročnících se na trať postavili i lidé, kteří to vůbec neplánovali a kteří původně přišli podpořit účastníky potleskem. Nadšením ostatních se prostě nechali strhnout,“ doplnila Jindrová. Každý, kdo doběhl svůj úsek, získal od organizátorů poukázky na doplnění energie a tekutin.Možná, že motivací některých běžců byl právě šťavnatý steak na grilu.

Reklama

Výběr článků

Načítám