Hlavní obsah

Zlínští kriminalisté podali návrh na obžalobu organizované skupiny zlodějů aut

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desetileté tresty odnětí svobody může očekávat skupina pěti cizinců, kteří mají na svědomí krádeže vozidel nejenom ve Zlínském kraji, ale i v kraji Jihomoravském a Moravskoslezském. V těchto dnech jim vyšetřovatel sdělil obvinění.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Ilustrační foto.

Článek

„Skupina mužů ukradla nebo se pokusila během dvou let odcizit nejméně 28 aut za 14 milionů korun. Další 1,5milionovou škodu cizinci způsobili krádeží věcí v autech. Kriminalisté je dopadli loni v červnu. Čtyři z pětice obviněných jsou stále ve vazbě, jeden obviněný byl propuštěn,“ informovala dnes krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Členové gangu se zaměřovali především na značky Audi, Renault, Fiat, Citroen, Peugeot a Škoda. Ve Zlínském kraji kradli auta v příhraničních obcích, jako jsou například Bojkovice, Karolinka, Huslenky, ale za jejich přičinění zmizela i vozidla v Kroměříži, Vsetíně, Jablůnce nebo v Kunovicích a Korytné na Uherskohradišťsku.

Ve Zlínském kraji ukradli podle Lenky Javorkové celkem 18 aut. V Moravskoslezském kraji v červenci 2017 odvezli z autosalonu čtyři auta za 2,5 milionu korun. Terčem jejich krádeží byla často i větší vozidla, např. Fiat Ducato nebo Renault Master, ve kterých měli často majitelé i drahé pracovní nářadí.

„Činnost skupiny byla velmi sofistikovaná, obvinění měli krádeže vozidel připravené a dobře promyšlené. Do České republiky se vydávali v nočních hodinách vozidlem opatřeným kradenými registračními značkami, které měnili. Auta kradli na objednávku a odváželi je na Slovensko,“ sdělila policejní mluvčí.

Krajští kriminalisté specializující se na na krádeže motorových vozidel, zadrželi organizovanou skupinu společně s kolegy z Národní kriminální agentury policejního sboru Slovenské republiky vloni v červnu a pětice podezřelých skončila na Slovensku ve vydávací vazbě.

„Následovalo množství domovních prohlídek a dalších procesních úkonů abychom zajistili dostatečné množství důkazních materiálů k usvědčení pachatelů, zejména identifikovatelné díly z odcizených vozidel. Zadržené osoby nám kolegové ze Slovenska postupně vydali k trestnímu stíhání loni v říjnu. Vydání osob do České republiky trvalo více jak tři měsíce,“ uvedla Lenka Javorková.

V těchto dnech vyšetřovatel krajské kriminální policie případ ukončil návrhem na podání obžaloby proti skupině pěti obviněných, jejichž činnost byla velmi sofistikovaná, krádeže měli dobře promyšlené a připravené, úkoly měli dopředu stanovené a dle osobnostních rysů pachatelů rozdělené. Využívali nejvyspělejší počítačovou techniku.

Vozidla těsně po krádeži opouštěla Českou republiku. Pět cizinců čelí obvinění ze zvlášť závažného zločinu krádež a z přečinů poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

„Tato organizovaná skupina cizinců se výrazně podílela na krádežích vozidel ve Zlínském kraji. V roce 2017 jsme zaznamenali 89 odcizených vozidel koncernových značek, v letošním roce evidujeme prozatím osm krádeží,“ dodala krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Reklama

Výběr článků

Načítám