Hlavní obsah

Zlín bude mít svou Lavičku Václava Havla

Novinky, Pavlína Woodhams

Pamětní místo na počest prezidenta Václava Havla, které již zpříjemňuje posezení lidem po mnoha českých městech i v zahraničí, bude umístěno také ve Zlíně. Lavička Václava Havla bude slavnostně odhalena na Gahurově prospektu v rámci programu Festival svobody ve Zlíně.

Foto: Ing. arch. Pavel Mudřík

Vizualizace projektu k umístění Lavičky Václava Havla na Gahurově prospektu ve Zlíně.

Článek

Nápad instalovat do Zlína symbolické místo, vybízející k vzájemnému dialogu a vzpomínce na odkaz prezidenta Václava Havla, vzešel od bývalých disidentů Bedřicha Koutného a Pavla Jungmanna. Rozhodli se termín instalace spojit s třicátým výročím událostí roku 1989.

„Nejprve jsme oslovili okruh přátel a poté formou veřejné sbírky také zlínské občany a instituce,“ popisuje Koutný. Díky finančním darům se na výrobu a instalaci objektu, včetně jeho autorských práv, podařilo shromáždit asi 400 tisíc.

Havlovy stopy ve Zlíně

Iniciátoři projektu usilovali o umístění lavičky ve Zlíně nejen z potřeby vytvořit zde důstojné místo ke vzpomínce na celosvětově uznávaného prezidenta Havla, ale také s ohledem na Havlovo osobní spojení se Zlínem.

ůsobil zde dlouhá léta jeho dědeček Hugo Vavrečka, diplomat, spisovatel a jeden z nejbližších spolupracovníků J.A.Bati. Ve Vavrečkově vile, která se nachází ve čtvrti Mokrá, malý Václav nějakou dobu bydlel. „Méně známé jsou jeho návštěvy Gottwaldova v dobách totality, kdy sem jezdíval za cestovatelem Miroslavem Zikmundem a zlínskými disidenty,“ řekl Koutný.

​Symbolické posezení

Lavička Václava Havla je celosvětovým projektem, který inicioval český velvyslanec v USA Petr Gandalovič spolu s architektem a designérem Bořkem Šípkem. Objekt je umístěn již ve třiceti městech v České republice i v zahraničí.

První lavička vznikla ve Washingtonu, další jsou například v Dublinu, Barceloně, v Praze, Českých Budějovicích nebo Brně. Lavičku tvoří dvě židle spojené kulatým stolkem, jehož středem prorůstá lípa.

Festival svobody ve Zlíně

Odhalení lavičky ve Zlíně proběhne 14. listopadu za účasti Andreje Kisky, Michaela Žantovského a dalších hostů. Ceremoniál podkreslí koncert kapely Hudba Praha a naváže debata v blízkém Obchodním domě s názvem Revoluce po Československu.

Festival svobody ve Zlíně nabídne návštěvníkům i další široký program. Podílí se na něm mnoho zlínských institucí. Například městské divadlo uvede inscenaci Jednou budem dál a připraví speciální prohlídku po stopách OF.

Ve foyer divadla poběží současně i výstava Revoluce 89 ve Zlíně. Filmové ateliéry uvedou premiéru dokumentu Sametový Zlín s následnou debatou s hosty. Také studenti zlínské univerzity se zapojí, pohled na revoluční události jejich očima ztvární videomappingem na jednu z budov UTB.

Tradiční shromáždění 17. listopadu se uskuteční před sochou T. G. M. „Kromě ohlédnutí za posledními třiceti lety budeme i tentokrát reagovat na aktuální dění a směřování naší společnosti,“ uvedl pořadatel akce ze spolku Zlínská křižovatka Tomáš Pasterný.

Festival vyvrcholí 21. listopadu koncertem Filharmonie Bohuslava Martinů k 30. výročí sametové revoluce.

Reklama

Výběr článků

Načítám