Hlavní obsah

Zlaté jablko hostí výstavu fotografií neohroženého dobrodruha a milovníka žraloků

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny příznivce podmořského světa jistě potěší výstava, která byla v pondělí zahájena ve Zlatém jablku ve Zlíně. Fotografie cestovatele Richarda Jaroňka zobrazují pozoruhodný život pod hladinou. Součástí expozice je také současná i historická výstroj potápěčů, čelisti žraloka a další mořské artefakty.

Foto: R. Jaroněk

Mořský svět a jeho pozoruhodní živočichové jsou tématem výstavy Richarda Jaroňka ve Zlatém jablku

Článek

Právě v těchto dnech můžete shlédnout další za zajímavých expozic ve Zlatém jablku a jejím prostřednictvím zažít dobrodružství ze dna oceánů, inspirovat se před nadcházejícími prázdninami a třeba se i zamyslet se nad svým postojem k přírodě. Výstava s názvem Moře dobrodružství ve Zlatém jablku bude veřejnosti přístupná do 26. června.

Nosným prvkem expozice je unikátní kolekce velkoformátových fotografií Magnificent 24 Richarda Jaroňka, které má veřejnost možnost spatřit úplně poprvé. Snímky byly pořízeny při potápění převážně v jihoafrických mořích během posledních dvou let. Zachycují pozoruhodné živočichy, kteří jsou dnes již na pokraji vyhynutí nebo se vyskytují v přírodě už jen velmi vzácně. Mezi nimi nechybí ani fotografie nebezpečných lidožravých žraloků, k nimž se již 10 let potápí bez ochrany.  

„Svět, jaký znali naši rodiče a jaký ještě s "odřenými lokty" poznáváme my, naše děti už neuvidí. Jednou se nás zeptají, proč, a my se propadneme hanbou. Zůstane jen pár zažloutlých fotografií a my jim budeme ukazovat, jak vypadal lev, tuňák či žralok, který přežil dobu ledovou a éru dinosaurů, ale neobstál posledních padesát let našeho neomezeného běsnění,"  uvádí důvody ke vzniku výstavy vizovický rodák Richard Jaroněk. „’24 Pozoruhodných’ je střípkem barevnosti naší mokré planety. Naštěstí jsou pořád ještě místa, kde můžeme takový svět objevit. Zatím," dodal.

Výstavu doplňují další vzácné předměty spojené s objevováním podmořského světa: kompas vylovený českou expedicí z vraku lodi na Maledivách nebo replika historické potápěčské helmy ze sbírky „českého žraločího muže“ Steva L. Lichtaga. Pozornosti návštěvníků jistě neujde ani potápěč v moderní výstroji tzv. suchém obleku v životní velikosti nebo maketa žraloka černocípého či skutečné žraločí čelisti. Pro děti je v přízemí připravena velká pirátská loď s plachtou, kormidlem a skluzavkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám