Hlavní obsah

Zlatá stezka přiblíží odvěkou komunikaci Bavorska a Čech

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumava byla nejen jedním velkým hvozdem oddělujícím Čechy od Bavorska, ale v průsmycích i důležitou obchodní stezkou. Česko-bavorské pomezí představí v rámci projektu Putování srdcem Evropy bez hranic dvě nové naučné stezky otevřené v Kašperských Horách v sobotu 25. května.

Foto: infocentrum Kašperské Hory

Hraniční přechod Modrý sloup

Článek

Zlato se nacházelo na Šumavě od pradávna, těžili ho již Keltové. K ochraně nalezišt a obchodníků byl zbudován i Kašperk. Nejvyšší královský hrad u nás nechal postavit Karel IV. Pod ním vzniklo město Kašperské Hory.

Otevřou nové naučné stezky

Ve městě bude v sobotu v 9.30 malá slavnost k otevření obou stezek. Deset minut před desátou odveze z náměstí autobus zájemce na Horskou Kvildu, odtud bude následovat komentovaná procházka zpět na Kašperky. Průvodci budou František Kubů a Petr Zavřel, odborníci na tematiku středověkých obchodních stezek. V 17.30 začne Povídání o Zlaté stezce a Zlaté cestě na nádvoří hradu Kašperk.

V neděli 26. května v 10.00 se odchází z náměstí na procházku po části trasy Stezka strážců hranice se Zdeňkem Svobodou. Od 14. 00 na Putování po trase naučné Stezky zlatokopů s Vladimírem Horpeniakem.

Nádherná příroda, řada památek a zajímavá historie

Kašperskohorská větev Zlaté stezky (zeleně značená; délka 24 km; převýšení 650 m) a Zlatá cesta (zelené značení; délka 26 km; převýšení 685 m) přibližují významnou středověkou obchodní komunikaci spojující Čechy s Bavorskem. Seznámí vás s historií, ale i místopisem a zajímavostmi na trase.

Stezka začíná v Kašperských Horách, pokračuje přes Zhůří na Horskou Kvildu, kde se dělí na dvě větve: Zlatou stezku, která vede do Kvildy a končí na české straně na Bučině. Zde navazuje na bavorskou část stezky. Druhá větev pod názvem Zlatá cesta vede do Filipovy Huti, na Březník a u Modrého sloupu se na ni napojuje bavorská část. Symbolem trasy je soumar. Dodnes jsou v terénu patrné úvozové cesty, po nichž soumaři a jejich koně přepravovali zboží mezi Kašperskými Horami a německým Pasovem.

 Za zlatem i kolem prvorepublikových bunkrů

Stezka zlatokopů, necelých 8 kilometrů, vás provede z Kašperských Hor na jih do Amálina údolí, jehož bohatá historie je kromě jiného spojena s důlní činností a těžbou zlata.

Stezka strážců hranice měří 19,5 kilometru. Je zaměřena na historii ostrahy hranice od středověku do počátku 50. let 20. století, kdy se na naší západní hranici spustila tzv. železná opona a oddělila nás od západní Evropy. Trasa po linii lehkých vojenských opevnění, tzv. řopíků, vede údolím Zlatého potoka do Řetenic. Odtud stoupá po úbočí hory Ždánov až na louku zmizelé osady stejného jména a odtud dále přes Pustý hrádek na strážní hrad Kašperk. Závěrečná míří k řopíkům nad osadou Tuškov, kde se otáčí zpět do Kašperských Hor. Z informačních panelů se dozvíte mnoho zajímavostí ze života při česko-bavorské hranici, včetně  pašování zboží a převádění lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám