Hlavní obsah

Živý Zlín láká na dobrodružství. Tajemná výprava zavede zájemce do minulosti

Novinky, Jana Kubáčová

Je to legenda, nebo skutečnost? Akce Putování za tajemným zlínským hradem je dobrodružnou výpravou do časů zdejšího rytíře Miloše. Chybět nebudou středověké úkoly, šermíři, stylové občerstvení i výklady o historii hradu. Akce se uskuteční v rámci městského projektu Živý Zlín.

Foto: Věra Stojarová

Zájemci vyrazí po stopách rytíře Miloše

Článek

Zájemci mají sraz 29. dubna ve dvanáct hodin v parku Komenského ve Zlíně. Tam jim pořadatelé dají k dispozici mapu a začíná jejich výprava po vyznačené trase na kopec Hradisko, kde stával zlínský hrad. Zhruba hodinová procházka lesem je zpestřena středověkými úkoly. V cíli pak nechybí ani stylové zázemí, šermíři, či dobové občerstvení. 

„O tom, že existoval zlínský hrad, vědí jen milovníci historie. Což je velká škoda,” říká Věra Stojarová z pořádající organizace Inspirace Zlín. Právě touto akcí chtějí organizátoři ukázat cestu k zapomenutému místu. „Že se nejedná jen o pověst, dokázal archeologický výzkum už ve čtyřicátých letech minulého století, kdy byly na Hradisku odkryty pozůstatky opevněného objektu, patrné ještě dnes,” dodala pořadatelka.

V lidovém vyprávění zachyceném ve Starozlínských pověstech Karla Pekárka se o zlínském hradě traduje, že šlo o mohutnou třípatrovou stavbu se dvěma válcovými věžemi. Zdi byly prý silné na dva sáhy a dovnitř se vcházelo přes padací most střežený děly. A dokonce odtud měla vést podzemní chodba až do tři hodiny vzdáleného Provodova. Hradu i městu pod ním, podle legend, vládl tajemný rytíř Miloš.

Takové, po mnoho pokolení tradované představy, jsou sice přehnané, ale mají prý určitý reálný základ. „Průzkumy provedené na Hradisku prokázaly, že na tomto místě někdy od druhé poloviny 13. století stával opevněný objekt, hrad nebo tvrz, který sloužil ještě na přelomu 15. a 16. století,” uvedla Věra Stojarová.

Putování za tajemným zlínským hradem se letos koná po druhé. Je součástí projektu Živý Zlín, který pracuje s veřejným prostorem města a nabízí široké veřejnosti aktivity zdarma. V květnu pořadatelé plánují řadu happeningů v centru, zahájí první koncerty Festivalu pouličních muzikantů, nabídnou Koučing point, představí první ročník akce Zlín Slow Restart Fashion a řadu dalších aktivit. 

 Další informace: www.zivy-zlin.cz, FB: zivyzlin

Reklama

Výběr článků

Načítám