Hlavní obsah

Živelný Rune Herholdt je zpátky, tentokrát se swingujícími Gospel Brothers

Novinky, Glena Rauerová

Rune Herholdt se vrací do České republiky s trojicí zpívajících muzikantů. V Brně vystoupí 1. září v klubu Music Lab, v Praze 2. září v hudební kavárně Čas. Brněnskému vystoupení bude předcházet netradiční pouliční workshop, kde bude možné se naučit pět písniček, které pak zazní i na koncertě.

Foto: Glena Rauerová

Rune and the Gospel Brothers

Článek

Rune Herholdt je významný dánský gospelový zpěvák a dirigent, vede několik gospelových sborů a zpívá v několika seskupeních.

Se členy Gospel Brothers se potkal na konzervatoři Jyske Music a hrát spolu začali v roce 2008. Energický Rune skupinu uvádí, zpívá sólové party a hraje na akustickou kytaru, na klávesy ho doprovází Stephen Nørrelykke, dalšími členy jsou Bjørn Petersen (kontrabas) a Jimmi Bech (bicí). Skupina se inspirovala proslulým čtyřhlasým Golden Gate kvartetem, ale časem vyvinula svůj vlastní osobitý styl a zůstala otevřená i novým vlivům a písním.

V České republice je Rune velmi oblíbený jako lektor tradičních víkendových workshopů, největší fanouškovskou základnu má v Brně, kde už byl na třech Brno Gospel Days po sobě a díky svému nadšení a laskavé profesionalitě je stále je velmi žádaný. Je také v přátelském kontaktu s doprovodnou kapelou Brno Gospel Choir, která v roce 2014 hostovala i na jeho letním gospelovém kempu.

Rune sám o gospelu říká: „Gospel pro mě neznamená jen dobrý rytmus, líbivé melodie a veselé tváře. Gospel je pro mě místo, kde můžu být sám sebou, kde můžu brečet, smát se a svobodně dýchat.“ 

Brněnský koncert organizuje komunita Joyful Noise ve spolupráci s hudebníky Brno Gospel Choir a jeho součástí bude odpolední workshop probíhající přímo na ulicích. Místem setkání bude Moravské náměstí, kde je možné se dobře sladit bez rušivého hluku tramvají a projíždějících aut. Po workshopu se účastníci přesunou do Music Labu, kde od 20 hodin proběhne večerní koncert. Music Lab je otevřený hudební prostor vzniklý v rámci JAMU a hojně využívaný nejen jejími studenty.

Gospel do městských ulic vytáhli právě Joyful Noise, označili ho jako urban gospel, pro jejich akce je charakteristické, že jsou otevřené všem příchozím, kteří dostanou texty a můžou se bez problémů přidat.

Koncert v Praze zajišťuje nestorka gospelových akcí Alenka Dobrovolná, která lektory z Dánska, Anglie a Polska vozí do České republiky už úctyhodných 15 let. Koncert proběhne od 18 hodin na dvorku hudební kavárny Čas a vystoupí na něm také duo Terezy Bečičkové a Tomáše Ludvíčka, které pod názvem T'N'T zpívá gospely a spirituály. Koncertu by se jako host měla zúčastnit i Alice Bauer, která tíhne ke gospelu i swingu a momentálně zpívá v Hot Sisters a v současně nejpopulárnější vokální formaci Skety.

Oficiální stránky Gospel BrothersGospel Brothers v Brně

Gospel Brothers v Praze

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám