Hlavní obsah

Zima už je pryč. Alespoň v Židlochovicích

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Židlochovická lesní mateřská škola Výhonek připravila na neděli 2. dubna pro děti již skoro tradiční rozloučení se zimou. Jako obvykle se děti s rodiči sešli před kostelem Povýšení sv. Kříže, kde vyzdobili symbol zimy Moranu a všichni si společně zazpívali.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Neseme Mařenu, v oleji smaženu, u vrchu červenu, u spodku zelenu, pěknu, pěknu, probělenu. Neseme babu v koši, smrt nás o ňu prosí. Už Morana leží a zubama škeři, helo, helo, helo, helo!

Letošní novinkou bylo, že některé děti přišly s vlastní malou Moranou, aby se samy mohly aktivně podílet na ukončení zimy. A pak už početný průvod účastníků vyrazil Komenského a Havlíčkovou ulicí k řece Svratce. Tam byla Morana odstrojena a z lávky vhozena do řeky, spolu se svými ostatními malými kolegyněmi. A tak skončila zima v Židlochovicích, což všichni oslavili další písní.

Vrbky se nám zelenají, na dvě strany rozkládají, radujme se, veselme se. Žežulička v háji zpívá, sedmihlásek se ozývá, radujme se, veselme se. Byla zima mezi náma, ale už je za horama, radujme se, veselme se. Léto zimě průvod dává, slunéčko teple zahřívá, radujme se, veselme se. Země se znovu otvírá, tráva se kvítím odívá, radujme se, veselme se.

Reklama

Výběr článků

Načítám