Hlavní obsah

Zemřel plukovník Karel Šerák, čestný občan Ostravy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravu zastihla smutná zpráva. V neděli 17. července zemřel ve věku nedožitých 93 let plukovník ve výslužbě Karel Šerák, Čestný občan města Ostravy a jeden z osvoboditelů v roce 1945. S úctou se skláníme před jeho památkou.

Foto: Zdroj: MMO

Plukovník Karel Šerák, čestný občan Ostravy. Zemřel 17. července 2016.

Článek

Karel Šerák se narodil 20. července 1923 v Boratíně na Volyni na území tehdejšího Polska. V roce 1944 vstoupil do řad 1. čs. samostatné tankové brigády v SSSR. Zúčastnil se krvavých bojů na Dukle, bitvy u Jasla a dalších střetnutí s německým wehrmachtem.

V průběhu Ostravsko-opavské operace v dubnu 1945 se jako velitel tanku podílel na osvobození a vyčištění Ostravy od německých okupačních vojsk. Po osvobození Ostravy došel se svou jednotkou až do Prahy.

V roce 1946 byl Karel Šerák demobilizován a přestěhoval se do Chotiněvsi na Litoměřicku, kde soukromě hospodařil. Po kolektivizaci zemědělství pracoval v zemědělském družstvu.

Čestným občanem města Ostravy byl Karel Šerák jmenován 29. dubna 2015. Zastupitelstvo města tím projevilo zvláštní úctu a uznání za jeho mimořádné hrdinství a zásluhy za druhé světové války a při osvobození Ostravy.

„Pan plukovník Karel Šerák byl z posledních žijících osvoboditelů našeho města a ještě na jaře letošního roku se osobně zúčastnil oslav 71. výročí osvobození Ostravy. Zapamatuji si ho jako člověka statečného a přes vysoký věk plného optimismu. Vzor a přiklad pro mladší generace. Pan plukovník Šerák zůstane navždy v našich srdcích,” řekl primátor statutárního města Ostravy Tomáš Macura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám