Hlavní obsah

Zemřel nestor brněnské výtvarné scény, významný malíř Miroslav Netík

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedlouho po úmrtí Miroslava Štolfy a Miroslava Šimordy, odchází další malíř ze silné generace výtvarníků, v níž zaujímal výrazné místo.

Foto: Jaroslav Štěpaník
Článek

Miroslav Netík byl rodem z malé vesničky Peklo nad Zdobnicí u Vamberka. Narodil se 5. 9. 1920, rodina se o čtyři roky později přestěhovala do Brna, kde žil a tvořil celý život. Pracoval až do pozdního věku, zemřel 22. května 2018 ve svých devadesáti sedmi letech.

K malířství směřoval již od dětských let. Do jeho tvorby se promítly zážitky z války, silně na něj zapůsobily prožitky na sklonku války v Žabovřeskách, kde rodina bydlela, ale také např. poválečný Norimberk jako město změněné v ruiny.

Netíkův obraz Zánik byl v roce 1967 oceněn Čestným uznáním Ministerstva kultury. Jeho tvorbu poznamenaly také jeho zahraniční cesty. Pro řadu jeho významných pláten byly inspirací i východiskem výtvarného vyjádření k otázkám lidského bytí. Jeho kohoutí zápasy či korida jsou výtvarně krásné, současně poodhalují skrývané a stinné stránky člověka a lidské existence.

Netík byl velmi společenský, bezprostřední, emotivní, současně vnímavý a senzitivní. Do širokého povědomí obyvatel Brna pronikl svými akvarely města a přehrady, tehdy jakýmsi „letním centrem“ jihomoravské metropole, kam se velká část obyvatel za plážemi a vodstvem „Brněnského moře“ v parných dnech hromadně přesunovala. Akvarely maloval i při svých cestách do zahraničí.

Nelze vynechat jeho vřelý vztah k sportu. Sám sportoval, a úspěšně. Jako dorostenec hrál fotbal, samozřejmě za Žabovřesky, reprezentoval dokonce Moravu. Velmi dobře vládl tenisovou raketou, skončil nedlouho před padesátkou, sehrál utkání s řadou tehdejších předních tenistů. S těmi sice nevyhrával, ale dokázal je důkladně potrápit. Malířství bylo ovšem pro něj tím hlavním a celoživotním. Patřil ke generaci, jejichž dílo patří neodmyslitelně k Brnu zejména druhé půle 20. století, ke „generaci šedesátých let“, k době, kdy se umělci sdružovali do skupin. M. Netík byl členem Skupiny 42 a Klubu výtvarných umělců Aleš, skupiny Profil a dalších.

Je nositelem Ceny města Brna i Jihomoravského kraje, svým dílem je zastoupen v našich předních galeriích a v řadě dalších míst. Jeho obrazy zdobí samozřejmě stěny pokojů mnoha bytů, nejen brněnských. Smuteční rozloučení s malířem Miroslavem Netíkem se koná v úterý 29. 5. ve 13.15 v obřadní síni krematoria města Brna na Jihlavské ul. 1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám