Hlavní obsah

Zeměráj uchvátí a zabaví nejen děti, i dospělí se zapojí do honby za pokladem

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úžasném Zeměráji u Kovářova hledá převážná většina dětí i dospělých poklad. Je to bojovka, procházející devítihektarovým areálem, ale stojí za to. Baví se všichni. Bojovkou je i Zeměráj najít. Za Prahou je na něj obří poutač, pak až další malé tabulky rovnou v obci. Po téměř 90 kilometrech.

Foto: Vratislav Konečný

Výroba hliněných amuletů

Článek

Na tak velkou, zábavně naučnou atrakci je to málo. Pokud nemáte navigaci, tak trochu pobloudíte (Zeměráj se nachází na pomezí středních a jižních Čech, nedaleko Orlíku nad Vltavou). Zato billboardů s omšelou českou vlajkou stále lemující komunikace mraky. 

Dětí i dospělých ráj to napohled (a na omak)

Zeměráj není hodinovou záležitostí, na strávení zážitků si připravte celý den. Stojí to za to. Děti večer budou spát jako mimina, vy budete mít klid.

Cesta za pokladem, která začíná hned za pokladnou v posvátném háji, spočívá v najití značek, které se průpisem zanesou na zakoupenou mapku (20 korun). K tomu vyluštíte tajenku, jež se ve hře skrývá. Po úspěšném absolvování dostanete na konci odměnu. Her se tu ale hraje více, pokladová je ale prioritní.

Nečekejte ale, že si za odměnu pořídíte pozemky a SUV. Odměnou jsou pamlsky.

Smíšek je zeměrájským platidlem

Drobné plíšky, jeden za deset korun, si můžete koupit v pokladně, pokud se chcete zúčastnit třeba tvorby hliněných amuletů nebo jiné rukovýroby hned ze začátku. Další se mění v centrálním dvoře, kde jsou informace, upomínkové předměty a o kousek dál ve stodole i hospoda. Tady se smíšky platí povinně. 

Řízek ani vepřo knedlo zelo nebo kachnu s osmi tu nemají, spíše lehkou stravu, i se zeleninou a domácí pečivo. Masojedci se o přísun svých kalorií ale obávat nemusejí, živočišná strava tu také je. Rovněž pitivo, káva i zmrzlina. 

Myslet někdy bolí

Než se sem ale dojdete, zastaví vás několik dřevěných hlavolamů, tady se předvede logické myšlení, co zprvu srandou zdá se býti, v trápení závitů se občas promění.

V praslovanské osadě v řadě chatrčí popatříte, kterak se žilo v éře praprapředmobilní. Jak se mlelo obilí, vyráběla příze, jak žili rybáři, jak se na hrnčířském kruhu kroužila hlína na nádoby. To si můžete také vyzkoušet. Romantika ve vsi nebyla pražádná, boj o přežití to byl krutý.

Když bolí plosky

Kilometrové stezka vás zavede převážně lesem kolem areálu. Jde se bosky, bolí plosky. Nohy člověčí odvykly chůzi po kamení, dřevě, bahnem. Potok byl bohužel opět vyschlý, občas se ozve bědování a naříkání stran bebíček na nožičkách.

Cestou uvidíte několik panelů s přírodními motivy - rozpoznávání živočichů, rostlin a dalších naučeností. Dětská herna na konci stezky připomínající stodolu s dvěma pískovišti a spoustou hlavolamů je zastávkou na dlouho.

Než areál znaveni opustíte, ještě vás čeká bludiště, archeologické naleziště, tam se v písku hledají vykopávky, a minivesnička jako ze Sněhurky – Hrátkov. V malých domcích se vyřádí především malí. A dospělí si konečně před odjezdem orazí.

Reklama

Výběr článků

Načítám