Hlavní obsah

Zelňačka pod sjezdovkou se konala poosmé. Letos poprvé na blátě

Novinky, Bára Haušková

Tradiční akce nazvaná Zelňačka pod sjezdovkou se letos poosmé konala na chatě Olšance pod Paprskem ve Velkém Vrbně v Jeseníkách. Neformální mistrovství České republiky ve vaření zelňačky se letos poprvé uskutečnilo bez pohádkové bílé pokrývky. Podle pořadatelů se i tak letošní klání vydařilo.

Foto: archiv areálu Olšanka

Vítězný tým Bambitkáři zaujal odbornou porotu nejen stylovými kostými, ale i skvělou chutí zelňačky.

Článek

Celkem se mezi sebou utkalo v sobotu 11. ledna sedm týmů, které připravovaly nejen zelňačku.

„Chtěli jsme udolat porotu kompletním menu. Připravili jsme aperitiv, předkrm, domácí chleba s domácími škvarky, hlavní chod se skládal se zelňačky s láskou vařené a nechyběl ani dezert v podobě čokoládové pěny,“ uvedla Pavla Coufalová, provozní manažerka šumperské kavárny, která jako z mála v regionu zaměstnává výhradně osoby se zdravotním omezením a podporuje regionální suroviny a gastronomii.

Do soutěže se zapojily týmy z různých pohostinství, ale i amatérské skupiny nebo neziskovky. Jejich výkony hodnotila pětičlenná odborná komise v čele s předsedou profesionálním kuchařem. Ta vyhlašovala výsledky v kategoriích nejlepší polévka a nejlepší výzdoba a kostýmy.

„V těchto dvou kategoriích zvítězil amatérský tým Bambitkáři z Olomouce. Ocenění udělují i samotní diváci a návštěvníci akce. V ocenění veřejnosti uspěl tým s názvem Nepřizpůsobiví,“ upřesnila Petra Matoušková z pořadatelského areálu.

Účastníci recesistické soutěže se již v minulosti mohli přesvědčit, že invenci pro vaření tradiční české polévky se meze nekladou. Zelňačka se na Olšance vařila s tvarůžky, kozím sýrem, olivami a dokonce i s mořskými plody.

Součástí gastronomicko-kulinářské soutěže na Olšance bývají i závody a karneval na lyžích pro děti. Pořadatelé se s nepřízní počasí letos vypořádali a připravili pro malé návštěvníky pytláckou stezku. Partnerem soutěže je gastronomický festival Chuť Jeseníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám