Hlavní obsah

Zelená barva zcela ovládla Zelený čtvrtek

Novinky, Stanislava Dvořáková
Aktualizováno

V souladu s tradicí muselo být na Zelený čtvrtek vše v zelené barvě. Proto i skupina rekreační turistiky v Ústí nad Orlicí, věrna této zvyklosti, vyrazila se svými členy a příznivci na kontrolu do přírody. Výlet byl však určen jen těm, kteří měli na svém oblečení něco zeleného.

Foto: Stanislava Dvořáková

Zhruba dvacetičlenná skupina obyvatel města se zelenými prvky na svém oblečení vyrazila do přírody hledat první posly jara.

Článek

Modré pondělí, Šedivé úterý, Škaredá středa byla přesnou kopií názvu předvelikonočních dní podle letitého kalendáře. Navíc v letošním roce začínal první jarní den, který však přinesl podmračenou oblohu s dešťovými přeháňkami doprovázenými sem tam poletujícími ledovými krupkami.

A to měl následovat Zelený čtvrtek, který v souladu s nástupem jara měl předvést zelenou přírodu a ze země vyrážející nové pestrobarevné rostlinky.

A tak, jak jedno přísloví praví - Nejde-li hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře - zorganizoval Klub českých turistů, oddíl rekreační turistiky, na Zelený čtvrtek 24. března odpolední procházku okolní přírodou. Účast však měla tentokrát podmínku, a to přijít v oblečení, kde nebude chybět zelená barva.

Zhruba dvacet účastníků této akce včetně těch, kteří po skončení pracovní doby rychle vyhledali v šatníku svetříky, šála, čepice či rukavice v zelené barvě, se sešlo v 16 hodin u sauny na kraji města. Kontrola byla přísná a nekompromisní. Nikdo bez zeleného vybavení nebyl do skupiny připuštěn.

Trasa vedla za město po cyklostezce kolem Tiché Orlice, přes louky k lesu. Všude se hledaly první rozkvétající rostlinky, které by byly důkazem příchodu jara. Příroda byla sice skoupá, zato sluníčko jakoby se stydělo za první nevydařené jarní dny, občas zvědavě vykouklo a výlet turistů ozdobilo aspoň na chvíli svým svitem.

S příjemnou pohodou stoupala i nálada a tak slovo dalo slovo a byla připomenuta stará tradice, kdy se v tento den mají jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát či hrách, které mají zaručit pevné zdraví po celý rok. Jen na starý zvyk, kdy v Orlických horách lidé házeli do studní chleba namazaný medem, aby se v nich po celý rok držela voda, si nikdo nevzpomněl a přitom řeka Tichá Orlice v minulém roce velice zápasila s množstvím průtoku vody.

Někteří pak přiznali, že nejen zdraví, ale také omlazení Zelený čtvrtek přináší. Nakonec byl prozrazen i recept. K tomu stačí tak zvaný elixír mládí, spočívající ráno v nalačno požitém rozmixovaném mladém zeleném ječmeni či pšenici a výsledek je zaručen. Poté se připilo na radost, ovšem také v zelené barvě.

A nejen to. Pod dojmem této informace se přítomní pamětníci jako zamlada vrhli do křoví a se svazky vrbových proutků a spikleneckým úsměvem se vydali na zpáteční cestu.

Nejedna účastnice se pak před návratem domů stavila ještě v prodejně, kde její pozornosti neunikla brokolice, zelené papriky, zelí, kapusta a zelené bylinky. Především si pak odnášela koflíček se zeleným osením, které nesmí chybět na svátečním velikonočním stole. A jak jinak, v tento den i zájem se soustředil na zelená vajíčka.

Reklama

Výběr článků

Načítám