Hlavní obsah

Ze smíchovské lanovky němečtí turisté okukují Gottovu vilu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hotelovou lanovku na Smíchově mnoho Pražanů nezná, přestože jezdí po visuté koleji mezi dvěma stanicemi hotelu NH (dříve Mövenpick) již 18 let. Slouží hotelovým hostům i široké veřejnosti. Praha má ještě dvě lanovky, na Petřín a v zoologické zahradě. Další jezdila před téměř sto lety na Letnou.

Foto: Vratislav Konečný

Kabinka v přemostění nad cestou z Mrázovky

Článek

Vedla od bývalého řetězového mostu císaře Františka Josefa, z míst, kde ústí letenský tunel k letenskému zámečku. Postavili ji za války v roce 1916, zrušena byla v roce v roce 1922. Na Letné na ni navazovala Křižíkova elektrická dráha jezdící do Stromovky.

V letech 1926 až 1935 místo lanovky vedlo pojízdné dřevěné schodiště, to museli pro špatný technický stav uzavřít. Petřínskou lanovku uvedli do provozu 25. července 1891 v souvislosti se stavbou Petřínské rozhledny a Jubilejní zemské výstavy. Na přelomu století se počítalo v Praze se 4 lanovými drahami.

Mistra viděti, blahem se teteliti

Smíchovskou lanovku najdete u Anděla v hotelu NH (dříve Mövenpick). Červený vůz s kapacitou 12 osob jede při převýšení 51 metrů po kolejnici dlouhé 156 metrů. Kabina se ovládá dvěma tlačítky, má dvoje dveře, výhled je směrem k Andělu, na Strahov a hlavně k pro německé turisty zajímavému objektu.

Vila na Bertramce částečně ukrytá mezi stromy je domovem Mistra. Rezidenci Karla Gotta si návštěvníci fotí, co to jde, mihne se na krátký okamžik, někteří z cestujících jsou vybaveni i dalekohledy. Co kdyby Včelka Mája byl náhodou v okně! Postavit ji nechal téměř před sto lety hudební skladatel Mojmír Urbánek.

Kabina lanovky byla schválena jako výtah, pohání ji okružní lano. Dopravní rychlost je 9 km/h, 2,5 m/s. Kabina se naklání, v horní části jede téměř po rovině, poté se prudce lomí, těleso se podle toho srovnává nakláněním. Výtah vyrobila firma Doppelmayr.

Lanovka přejíždí na cestičkou vedoucí podle sportovního areálu na Mrázovce, na stezce je vyhlídková plošina, z ní je vidět velká část Smíchova, křižovatka na Mrázovce a obchodní centrum, ale i pravobřežní čtvrti. Odtud můžete sejít na Bertramku.

Poslední lanovku najdete v zoologické zahradě. Nejkratší lanovku v ČR uvedli do provozu v roce 1977. Šikmá délka je 105,5 metru, při převýšení 50 metrů.

V plánu byly ještě další lanové dráhy – z Podolí na Kavčí hory, z Radlic na Dívčí hrady, počítalo se také s lanovkou přes Prokopské údolí z Prahy 13 na Barrandov. Naštěstí z těchto plánů sešlo.    

Reklama

Výběr článků

Načítám