Hlavní obsah

Zdi mikulovské Galerie Efram zdobí poetické malby

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrazy plné poezie vdechly život stěnám Galerie Efram v Mikulově. V neděli 5. září tam svoji výstavu zahájila malířka Renata Klogner Štolbová.

Foto: Martin Tesařík

Malířka Renata Klogner Štolbová a poslední úpravy před vernisáží.

Článek

Z Českých Budějovic přivezla do Mikulova pestrou kolekci svých děl. „Báječně ladí s atmosférou nadcházejícího podzimu,“ shrnula provozovatelka galerie Sylva Chludilová.  Z některých obrazů na člověka dýchne Sardinie, z jiných Bretaň, Irsko nebo Šumava. „Všechny přitom mají společný motiv. Ilustrují totiž harmonii a jednotu krajiny, lidí a zvířat,“ doplnila autorka.

Věnuje se ilustracím, divadelní a loutkové tvorbě i volné malbě. Vystavuje v Česku i zahraničí, její díla jsou zastoupena v domácích galeriích i v řadě soukromých sbírek po celém světě – ve Spojených státech, Kanadě, Venezuele, JAR, Holandsku, Německu i Japonsku. Cit pro knižní grafiku a malbu má v rodině.

„Už můj prapradědeček vlastnil koncem devatenáctého století tiskárnu v Táboře a on i pokračovatelé rodu vždycky lpěli na tom, aby knížky byly krásné, vybavené ilustracemi,“ prozradila malířka. Je členkou mezinárodního sdružení výtvarníků Die Spirale se sídlem ve Vídni a členkou Nového sdružení pražských výtvarníků.

Součástí vernisáže bylo hudební vystoupení Tria Milonguero. Petr Zámečník, Pavla Jahodová a Lukáš Krejčí akordeon, violoncello a perkuse rozezněliv rytmu tanga.

Díla malířky v Mikulově zůstanou do 10. října. Doplňuje je drobná expozice keramiky Karla Žílka ze Střílek. Vstup do Galerie Efram je volný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám