Hlavní obsah

Zcela zaplněným kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Neratově zněly písně Spirituál kvintetu

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestliže Zdenka Burešová ze Sdružení Neratov před zahájením letošních Neratovských poutních slavností řekla, že akce pomáhá oživovat kdysi vysídlenou ves, potvrdila se během tří dnů její slova do puntíku a platila i při závěrečném koncertu Spirituál kvintetu v neděli 17. srpna.

Foto: Dana Ehlová

Spirituál kvintet působí na naší hudební scéně již 54 let a v Neratově vystoupil úplně poprvé.

Článek

Už hodinu před začátkem závěrečné akce se louky nedaleko kostela Nanebevzetí Panny Marie zcela zaplnily parkujícími auty a počty lidí proudících k dominantě Neratova nebraly konce. Krátce před patnáctou hodinou se dalo odhadnout, že výjimečný koncert výjimečné skupiny si nenechala ujít téměř tisícovka lidí.  

Spirituál kvintet působí na naší hudební scéně již 54 let a dle kapelníka Jiřího Tichoty je u nás málo míst, kde za tu dobu nevystupoval - Neratov a jeho znovuobnovený kostel patřily do neděle 17. srpna mezi ně.    

V programu se postupně představily všechny pěvecké osobnosti skupiny ve sborových i sólových číslech. Během téměř dvouhodinového koncertu, který měl zcela neopakovatelnou atmosféru, jež vygradovala až ke společnému zpěvu s většinou přítomných návštěvníků, zazněly starší, ale i úplně nové písničky z repertoáru kapely - od našich národních přes irské lidové až po gospely nebo čistě autorské skladby.    

Několikanásobný potlesk vestoje a přídavky byly potvrzením mimořádného zážitku, který sedmičlenný Spirituál kvintet návštěvníkům neratovské pouti a koncertu připravil. Nutno dodat, že pro tak mimořádný interiér, jaký ukrývá zdejší kostel Nanebevzetí Panny Marie, jsou písně v podání této skupiny jako stvořené.  

Nádherná stavba, jejíž základní kámen byl položen již v roce 1723 a kterou před demolicí totalitních mocipánů zachránil snad pouze nedostatek financí, má velmi pohnutou historii a byla zachráněna až s novými časy v naší zemi.  

Kostel 48 metrů dlouhý a 19 metrů široký s vnitřní výškou 27 metrů (původní vnější výška měřená až ke špičkám věží byla ovšem 47 metrů) prošel po revoluci náročnou rekonstrukcí a doslova "vstal z popela". Půdorys tvaru kříže v současné době evokuje i velmi zajímavá, částečně prosklená střecha, kterou tato vzácná barokní stavba dostala během obnovy.

I díky nové střeše, jež skýtá neopakovatelné pohledy směrem vzhůru,  slouží v současnosti kostel nejen pro církevní obřady, ale i pro mimořádné kulturní akce, a vystoupení Spirituál kvintetu bylo jednou z nich.               

Reklama

Výběr článků

Načítám