Hlavní obsah

Zbrojnice s unikátní sbírkou zbraní už opět vítá návštěvníky zámku v Lysicích

Novinky, Kateřina Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu 29. a 30. června proběhnou na zámku v Lysicích tradiční Zámecké feérie a v sobotu vernisáž soch Olbrama Zoubka. Navštívit můžete také novou výstavu věnovanou lesnictví a po roce a půl je opět přístupná ojedinělá zámecká zbrojnice. Na lysickém zámku se tedy rozhodně nudit nebudete.

Foto: Kateřina Konečná

Zámek Lysice

Článek

Začnu tím, na co se všichni těšili a konečně je to tu – zámecká zbrojnice s unikátní sbírkou zbraní hraběte Ervína Dubského je opět otevřena a to ve velkém lesku. Byl to dlouhý rok a půl, kdy během prohlídky zámku chyběla ona pomyslná třešnička na dortu.

Celou dobu se ale usilovně pracovalo. Celá místnost byla totiž napadena zákeřnou dřevomorkou. Bylo tedy nutné vytrhat dřevěné obložení, včetně podlahy a vše důkladně ošetřit opalováním, chemicky i pomocí mikrovlnného záření. Pak již nezbývalo nic jiného než nahradit poškozené dřevěné části novými a vrátit expozici zbraní. Ta je mimochodem trochu pozměněna a můžete se těšit i na zbraně, které v minulosti vystaveny vůbec nebyly. Rozhodně si tedy lysickou zbrojnici nenechte ujít.

K její návštěvě můžete využít následující víkend, kdy na zámku proběhnou již tradiční Zámecké feérie. Těšit se tak můžete na kostýmované prohlídky zámku s historickým šermem. Na nádvoří bude k vidění nejen jarmark, ale i spousta dalšího, jako například oživlé sochy. Děti pak jistě ocení skákací hrad, malování na obličej nebo dětskou dílnu.

V sobotu v 15 hodin začne vernisáž soch Olbrama Zoubka. Na Lysicích nebude vystavovat poprvé a věřím, že pohled na jeho sochy bude opět dalším silným zážitkem, který si z návštěvy zámku odvezete domů. Sochy budou k vidění v renesančním salonku za pokladnou a také na vnitřním nádvoří až do konce letních prázdnin. Vstup je volný.

V neposlední řadě máte také možnost shlédnout v předzámčí výstavu s názvem Historické lesnictví nejen na lysickém panství. Výstava vznikla ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem v Praze a Moravským zemským archívem a k vidění bude do konce října příštího roku.

Na zámku je toho tedy k vidění opravdu spostu a další akce na sebe nenechají dlouho čekat.

Reklama

Výběr článků

Načítám