Hlavní obsah

Zapomenuté místo odchodu Komenského do exilu

Novinky, Vratislav Konečný

"Moc tam nelezte, jsou tam zmije," volaly na mě dvě odpočívající cyklistky, když jsem šel podle tabulí naučné stezky po stopách učitele národů J. Á. Komenského v Černé Vodě u Žacléře. Zmije tam nebyly, ale místo také nic moc.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Museum i informační středisko byly v Žacléři o Velikonocích zavřené. Taky proč otvírat, když tu proudí turisté. Zavřeno měl bufet na Rýchorské boudě, informace ale byla k mání až kilometr od objektu, ty čtyři předchozí do kopce byly pod vidinou občerstvení.

Ale ke Komenskému. Sedmnáct zastavení naučné stezky se táhne od města Žacléře až k nenápadné muldě u polské hranice. Odbočka do polí je mizerně značená, takže ji lehce můžete minout, což se mi stalo. Pomníček s reliefním portrétem a několika větami k exodu je na mírném kopečku, téměř zapomenutý, zřejmě minimálně navštěvovaný. Kousek před ním stojí kříž vztahující se válce z let 1741-1778.

Komenský na tomto místě opuštěl pobělohorské Čechy 4. února 1628 při cestě do polského Lešna. Místu se říká Růžový palouček, ale na informační tabuli není tento název nijak vysvětlen. (Jiný Růžový palouček, vztahující se k exulantům, je v nedaleko  Litomyšle.) Nevěděly to ani cyklistky, které, jak přiznaly, byly ze Žacléře a o tom, proč se místo tak nazývá, nikdy nepřemýšlely. U cesty je ještě jedna zajímavost, barokní socha svaté Anny. Nechal ji postavit rychtář Černé Vody z vděčnosti, že se obci vyhnula válka.

Válku tu ale vyhlásilo Prusko Rakousku způsobem docela podivným. U obce se setkaly jízdní hlídky a 21. června 1866 předali Prusové dokument o vyhlášení války. V Náchodě Bělovsi stojí pomník Josefa Součka, prvního padlého v konfliktu mocností. Málokdy se ví, kdo byl ve válce ten první padlý.

Zpátky od Komenského se asi budete vracet kolem zrušeného dolu Jan Šverma, pracovalo tu asi 1500 horníků. Je  možné si tu sjednat exkurzi do podzemí. Telefon 499 739 225

A zmije tu skutečně jsou, na cestě k Rýchorám se dvě dosti vypasené vyhřívaly na slunci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám