Hlavní obsah

Zámek Vizovice čeká v neděli Odemykání sezóny

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Vizovice na Zlínsku zažije rušnou aprílovou neděli. Při příležitosti zahájení turistické sezóny tam chystají celodenní program (nejen) pro rodiny s dětmi. Vizovický zámek poté během roku potěší návštěvníky ještě řadou dalších akcí – koncerty, letním kinem nebo třeba Letním dostaveníčkem.

Foto: Martina Žáčková

Zámek Vizovice

Článek

Aprílové Odemykání zámku Vizovice bude zahájeno v neděli 1. dubna v 9.30 hodin, kdy začnou svůj um předvádět řemeslníci – kováři, dráteníci a hrnčířka a zámecké kuchařky Marjánka a Majda příchozím nabídnou voňavou Aprílovou polévku pro zahřátí. V 10.45 hodin zazní slavnostní fanfáry a zámek slavnostně otevře ministryně kultury Alena Hanáková. Poslouží jí k tomu velký zámecký klíč, který pro tuto příležitost vyrobily děti z místní školy, v níž ministryně dříve učila.

Pro děti budou po celý den připraveny různé hry pod zámeckým balkonem a v parku. Dospělí mohou zajít na nově otevřenou putovní výstavu sedmi desítek barevných fotografií památek UNESCO, která do Vizovic doputovala z Karlštejna a zdrží se tu měsíc, nebo si vyslechnout vystoupení komorního sboru ACAPELLA. Každou hodinu budou probíhat prohlídky zámku za zvýhodněné vstupné.

Novinky v zámeckých komnatách

V zámeckých komnatách čeká návštěvníky několik novinek. Tou největší je nová podoba hudebního pokoje na prohlídkové trase A. Byl vybaven původními a výhradně „vizovickými“ exponáty: nábytkem, obrazy a dalšími drobnými předměty. Do zámeckých pokojů se také po roce vrací dva čerstvě restaurované obrazy malíře Hanse Graffa.

Z dalších letošních doprovodných akcí na zámku bude k nejzajímavějším patřit komorní výstava Odkaz hraběte Heřmana. Představí mešní roucha vyšívaná zlatem a stříbrem a část kolekce kalichů, monstrancí či církevních textilií. Pocházejí z odkazu Heřmana Hanibala z Blümegen, zakladatele zámku, který se na konci svého krátkého života stal biskupem královéhradeckým. Výstavka bude instalována v květnu v zámecké kapli, která je součástí prohlídkové trasy A. Na dlouho to zároveň bude poslední příležitost nahlédnout do atraktivních prostor kaple. Letos v ní začne rozsáhlá rekonstrukce, která potrvá nejméně do konce roku 2013.

Od poloviny května do konce října pak bude zámek hostit výstavu Nestárnoucí svět hraček. Letní sezónu opět zpestří několik koncertů vážné hudby v rámci Vizovického zámeckého kulturního léta Aloise Háby. První z nich se chystá na 25. května. Atraktivní událostí bude také třeba 1. července Dostaveníčko v zahradě s piknikem, živou hudbou a vyjížďkou na lodičce po zámeckém rybníku.

Výlet do Vizovic můžete spojit i s dalšími zážitky: navštívit třeba Galerii Mariette v předzámčí či blízkou prodejní galerii Štěpský dvůr, vyrazit na exkurzi do palírny Rudolf Jelínek nebo vyšplhat na blízkou rozhlednu Loučka.

Reklama

Výběr článků

Načítám