Hlavní obsah

Zámek ve Velkých Opatovicích hostí putovní výstavu Fenomén Igráček

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Putovní výstava Fenomén Igráček pomyslně otevře 2. června novou Výstavní síň muzea ve zrekonstruované části zámku ve Velkých Opatovicích. Jeho posledním majitelem byl hrabě Jan Jindřich Herberstein s jeho chotí, hraběnkou Julií, rozenou Apponyi. A právě tyto dvě významné osobnosti výstava představí.

Foto: Kateřina Goroškov, Marketing a PR specialista, EFKO

Článek

„Na výstavu se velice těším, jelikož Igráček je spojen se vzpomínkami na mé dětství. Vždy jsem figurky brala svým bratrancům a hrála si s nimi. Dnes Igráčky vozím jako dárečky ze služebních cest mojí dceři. I ona je velmi miluje,“ uvedla Anna Kaderková, vedoucí odboru kultury města Velké Opatovice.

„A proč byli zvoleni pro originální ztvárnění právě hraběnka a hrabě? Herbersteinům vděčíme za současný vzhled zámku. Za posledních majitelů byl totiž přestavěn dle tehdejších módních trendů. Hovoříme o období empíru. V zámku se chovali také dostihoví koně a byl vybudován tzv. psinec, kde se chovali lovečtí psi,“ dodala Anna Kaderková.

„Výstava Fenomén Igráček obsahuje i nejstarší Igráčky, kteří se vyráběli v tehdejším Československu ve Výrobním družstvě Igra. Návštěvníci tak uvidí nejen úplně první vyrobenou postavičku zedníka z roku 1976, ale také např. paní učitelku, motorkáře, sestřičku nebo příslušníka veřejné bezpečnosti. Na své si přijdou rodiče dnešních dětí, kteří si staré Igráčky pamatují ze svého dětství, ale také děti, pro které bude přichystána dětská herna,“ informovala Věra Stojarová, kurátorka výstavy.

Návštěvníci se ale mohou těšit na mnohem víc. Výstava Fenomén Igráček mapuje historii, současnost a výrobu této legendární hračky, která aktuálně u veřejnosti zabodovala svým projektem Pomáhej s Igráčkem. Akcí Pomáhej s Igráčkem reagovala Ćeská rodinná firma na aktuální dění ve společnosti. Její výrobce, firma EFKO vytvořila limitovanou edici figurek s rouškou. Z prodeje každého takového Igráčka putuje patnáct korun na pořízení ochranných pomůcek pro zdravotníky a záchranné složky.

„Sami jsme v počátku koronavirové krize bojovali s pozastavením dodávek do obchodů a uzavřením celorepublikových výstav Fenomén Igráček. Nezůstali jsme však sedět se založenými rukama a rychle jsme přeorientovali výrobu na produkty, které pomáhají nejen nám, ale i ostatním. Kromě Igráčka s rouškou, kterého si budete moci v Opatovicích samozřejmě prohlédnout, jsme začali s pro nás netypickou výrobou, a to produkcí celo-obličejových ochranných štítů,“ sdělil Miroslav Kotík, majitel firmy EFKO-karton s.r.o.

„Bylo nutno okamžitě reagovat, abychom nemuseli propouštět a koronavir nepoložil léta budovanou firmu. Za to, že se nám prozatím daří spojovat záchranu naší firmy s pomocí ostatním, vděčíme z velké části Jiřímu Dvořákovi z Blanska, který s myšlenkou Igráčků s rouškou v začátku krize přišel. Také jsem rád, že konečně můžeme otevřít naše výstavy veřejnosti. Sám jako rodič často řeším, jak hodnotně strávit čas se svými dětmi,“ dodal Miroslav Kotík.

Barokní zámek ve Velkých Opatovicích byl postaven na místě původní gotické horní tvrze ze 14. století. Počátkem 18. století přebudovali tvrz Věžníkové na nevelký zámek s parkem, který v polovině 18. století přestavěli Salm-Neuburkové v rozsáhlý soubor přízemních staveb. Rozsáhlý pozdně barokní zámek v letech 1797 až 1945 patřil hrabatům z Herbersteinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám