Hlavní obsah

Zámek v Mníšku pod Brdy zve celoročně na dva prohlídkové okruhy

Novinky, Jiří Cysař

Když počasí nedovolí vyrazit na turistický výlet, je třeba hledat jiné řešení. Jedním z možných je návštěva hradu či zámku, ale v zimním období i to bývá problém. Hrady a zámky mají zimní spánek a čekají na jaro. Což ale neplatí pro zámek v Mníšku pod Brdy.

Foto: Jana Bečková
Článek

Zde jsou celoročně otevřeny pro návštěvníky dva prohlídkové okruhy. A tak o deštivém víkendu nás turistické boty donesly právě sem.

Zámek má bohatou a velmi zajímavou historii, která je čitelná při prvním pohledu jeho objekt - chybí zde čtvrtá věž. Což je velká zvláštnost a je mnoho teorií, proč tomu tak bylo. Jedna z nich, která se zřejmě nevíce blíží skutečnosti, hovoří o majitelích z nižší šlechty - proto nesměli mít na zámku čtyři věže.  

A ve zvláštnostech zámku můžeme pokračovat, až do roku 2000 zde byl archiv ministerstva vnitra (od roku 1946). Celý mobiliář zámku tak byl po různých středočeských památkách a po opuštění zámku ministerstvem začal památkový ústav tyto věci pracně dohledávat.

Vstupujeme z nádvoří na první prohlídkový okruh, jenž zahrnuje honosné reprezentativní prostory, jako je např. jídelna, Kaple sv. Serváce ve věži a Lovecký salón. Jistou zvláštností je, že zde můžeme pozorovat život šlechty kolem roku 1910 - již se zavedenou vodou, splachovacími záchody, elektrikou a všemi vymoženostmi moderní doby. Telefon, fonograf a především fotografický přístroj, jenž sehrál velkou roli při dohledávání památek zámku.

Druhý okruh je vice intimní a dovolí nám nahlédnout do soukromého života posledních zámeckých pánů Kastů. Dětské pokoje, ložnice, koupelny jsou zařízeny do nejmenších detailů, nechybí křtící zavinovačka, dobové hračky, učební pomůcky, záchod či nočník. Dovídáme se tu o velké zálibě hraběnky Kastové ve fotografování. Právě spousta fotografií pomohla zrekonstruovat všechny místnosti do původního stavu. I zde nás překvapí splachovací záchod a telefonní aparát na stolku paní hraběnky či pana barona, malé dětské botičky, které jsou ochozené od dětí majitelů zámku.

Prohlídka není v žádném případě nudná, naopak si zde můžeme vrátit o sto let zpět a mít pocit návratu do doby rodu Kastů. Historická data jsou zde až na druhém místě, oba prohlídkové okruhy jsou zaměřeny na atmosféru doby. Celkem strávíme na obou okruzích zhruba jednu hodinu.

A ještě nesmíme zapomenout na nově zrekonstruovaný park z roku 2012, jenž také může navštívit. Bohužel jen část, jelikož po loňských deštích došlo k sesuvu zeminy na některých částech parku. Další specialitou zámku jsou speciální dětské prohlídky, a to třeba Putování za zámeckými skřítky a další.

Z historie zámku:

Za první písemnou zmínku o hradu lze považovat zápis v zákoníku Karla IV. Majestas Carolina z roku 1348. V roce 1487 na více než 150 let zde sídlil rod pánů z Mitrovic. V roce 1639 švédská vojska zámek vyplenila a se dvorem vypálila. Dalším majitelem byl Servác Engel z Engelsflussu, který v letech 1656-1672 nechal zámek opravit. Tím byla zakončena etapa, která objektu dodnes přes četné i podstatné mladší úpravy vtiskla zásadní podobu i výtvarný charakter. V roce 1909 majetek získal svobodný pán Kast z Ebelsbergu. Po konfiskaci po válce od roku 1946 zde bylo ministersvo vnitra.

Reklama

Výběr článků

Načítám