Hlavní obsah

Zámek v Mníšku pod Brdy nabízí kromě prohlídky interiérů i výstavu nebo vyhlídku z věže

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu 7. a 8. března bude opět otevřený zámek v Mníšku nedaleko Prahy. Prohlídkové trasy zavedou návštěvníky do reprezentačních místností a do soukromých pokojů, ale zavítat mohou třeba i na výstavku o vývoji módy nebo do vyhlídkové věže.

Vyhlídková věž zámku.

Článek

Komnaty mníšeckého zámku představují interiéry šlechtického sídla, jak vypadaly v době baroka i před sto lety za první republiky. Masivní barokní křesla a pohovky, mohutné příborníky nebo intarzované stoly byly postupně doplňovány rokokovými lenoškami či klasicistními komodami až po moderní pracovní stoly a předměty z 20. století, které jsou zastoupeny například psacím strojem, několika telefonními aparáty, rádii a gramofony nebo vysoušečem na vlasy.

Komu ovšem stačí jen kratší návštěva, ten určitě přivítá možnost vyhlídky z věže nebo zajímavou expozici o historii módy a odívání. Dřevěné točité schodiště vedoucí do podkroví zámku bude otevřeno po oba víkendové dny.

Kdo zvládne šedesát schodů, podívá se do ne zcela typických prostorů zámku. Jsou to místa, po kterých chodili především sloužící a zaměstnanci. Schodiště využívali k zatápění ve společenských místnostech zámku a věž k pravidelnému natahování hodinového stroje.

Právě hodinová, prostřední zámecká věž otevírá vyhlídku po nejbližším okolí. Zahlédnout lze jeden z rybníků, bývalý zájezdní hostinec, kostel sv. Václava, budovu fary, kde tvořila svá díla autorka Káji Maříka, a na kopci mezi stromy kapličku na Skalce.

V neděli se navíc zpřístupní výstava módy na panenkách představující například Kleopatru, Blanku z Valois, Ludvíka XIV. nebo Sissi a další známé historické osobnosti. Věděli jste například, že dlouhé škorně prozrazovaly šlechtický titul majitele? Nebo že francouzské dámy měly až metr vysoké účesy? Že bílé svatební šaty zpropagovala až císařovna Josefína? Nebo že měšťanské dámy oblékaly takzvané šunkové rukávy?

Každou sobotu se také na zámku konají speciální kostýmované prohlídky pro rodiny s dětmi, které provází pohádková průvodkyně a které mohou děti doplnit i malováním ve výtvarné dílně.

Reklama

Výběr článků

Načítám