Hlavní obsah

Zámek v Benešově nad Ploučnicí pro turisty otevře své brány už koncem února

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekají na oficiální zahájení turistické sezóny, v Benešově nad Ploučnicí otevírají zámek již 28. února. V rámci objektivity – na mnoha památkách to nejde, nejen kvůli zimní údržbě, ale hlavně s ohledem na sbírky.

Foto: npú Benešov nad Ploučnicí

Dolní zámek

Článek

Venkovské sídlo šlechty z Míšně

Benešov nad Ploučnicí ležící na trase Děčín - Česká Lípa je půvabné městečko s historickým jádrem. Opravené zámky, Horní i Dolní, svažité náměstí s gotickými a renesančními domy, evokují sousední Sasko.  Architektura saské renesance se podepsala v celé oblasti, nejen na Benešovsku, ale i Českokamenicku, Ústecku či Děčínsku.

Ploučnické údolí ve středověku hlídal hrad Ostrý, zbyla z něj docela půvabná vyhlídková ruina.

„Využíváme zájmu turistů a otevíráme objekt už koncem února. Renesanční zámek, postavený na místě gotické tvrze, již od počátku sloužil jako rodové sídlo starého německého říšského rodu Salhausenů, kteří na Děčínsko a Benešovsko přišli z Míšně. Protože nikdy nesloužil jako pevnost, vyhnuly se mu konflikty, zámky zůstaly zachovány. Návštěvníci uvidí expozici nábytku, porcelánu, zbraní i obrazů a drobných řemesel, přibližující život drobné šlechty na venkovském sídle,” informovala pracovnice Národního památkového Ústavu v Benešově Michaela Hlinková.

„V Dolním zámku najdete stálou expozici, připomínající život šlechty v šestnáctém a sedmnáctém století, Horní zámek je koncipován jako výstavní sál s obrazovou galerií Thunů z klášterecké větve,“ dodala Hlinková.

Salhausenové krátce po zakoupení panství obdrželi od panovníka inkolát, to znamená, že byli přijati mezi domácí šlechtu. Panství zakoupili od Trčků z Lípy za 70 tisíc kop. Rod pomalu vymíral, někteří příslušníci odešli zpět do Míšně, krátce se vrátili, ale v 19. století po nich stopa mizí.

Po Thunech přišel stát

Posledních tři sta let vlastnili zámek Thunové, zrovna jako nedaleký Děčín, který pro ně byl daleko reprezentativnější. Ale protože se silně zadlužili, majetek v roce 1926 přešel na stát. Po konci války byl využíván jako sýpka, sběrna, mateřská škola, kanceláře.

Dolní zámek zpřístupněný roku 1961 jako panské sídlo o osm let později vyhořel, mnoho předmětů se nezachovalo. Nové zpřístupnění přišlo po celkové rekonstrukci v roce 1999, zámecký areál má 6 objektů, brzy by měl být pro veřejnost otevřeno Volfovo křídlo nazvané po jednom ze Salhausenů.

Správa zámku ve spolupráci s NPÚ a městem pořádá různé akce, kterými oživuje zámecké dění.

Benešov je branou do oblasti pískovcových stěn, na památky Českolipska, Jetřichovicko, soutěsky Kamenice, zrovna jako na Děčín s obnoveným thunovským zámkem a zoologickou zahradou. Na vrších najdete mnoho rozhleden.

Reklama

Výběr článků

Načítám