Hlavní obsah

Zámek Napajedla zpřístupní výstavu historických kočárků a panenek

Novinky, Michaela Mitáčková

S další novinkou přichází zámek v Napajedlích na Zlínsku. Od soboty 28. května v něm bude zpřístupněna výstava historických panenek a kočárků. Vernisáž výstavy se uskuteční v 10.00 hodin. Expozici si návštěvníci budou moci prohlédnout po celý den až do 18.00. Výstava potrvá do konce září.

Foto: www.zameknapajedla.cz

Zámek Napajedla snoubí historii se současností. Konají se v něm také kurzy vaření, univerzita feng-shui a řada dalších zajímavých akcí.

Článek

Výstava je dílem Marie Václavínkové z Otrokovic, která je vášnivou sběratelkou nejenom kočárků, panenek, ale také různých medvídků. Po letech, kdy všechny tyto skvosty schovávala na půdě či na chalupě, se rozhodla je ukázat světu a stane se tak právě v zámku v Napajedlích.

„Vybrala jsem si pro svou výstavu tento krásný napajedelský zámek nejenom pro jeho krásu a historii. Důležitá pro mě byla také atmosféra tohoto sídla, kterou naplňují jeho majitelé,“ řekla k výběru místa pro svoji výstavu sběratelka Marie Václavínková.

Část výstavy je umístěna v rámci prohlídky historických sálů. Druhá část je umístěna ve dvou saloncích přízemí zámku. V expozici si návštěvníci prohlédnou na 50 rozličných kočárků a téměř sto různých panenek, vše bude samozřejmě doplněno o krásné dekorace, ručně šité či vyšívané polštářky, ubrusy a další předměty z dílny sběratelky. Výstava bude na zámku probíhat nejméně do konce letošního září.

Zámek Napajedla za tři roky své nové éry ušel kus cesty a stal se zajímavým cílem pro turisty nejen ze Zlínského kraje, ale také z celé republiky. Zájem turistů zcela jistě potvrzuje i umístění v anketě „zajímavé destinace kraje“, kde zámek Napajedla byl označen jako zajímavý turistický bod a v anketě se umístil v první desítce.

Na zámku je možné absolvovat klasickou prohlídku historických sálů, která trvá téměř hodinu. V průběhu letošního léta bude možné navštívit také dvě výstavy. Pro labužníky je připraven klasický zámecký štrúdl či medovník a posezení v zámecké kavárně.

Během května, června a září je zámek přístupný veřejnosti každý víkend. Během letních měsíců – července a srpna bude otevřený každý den. Prohlídky se budou konat vždy od 10.00 do 16.00 a zámecká kavárna bude otevřena do 18.00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám